Истинските поръчители и укриватели на полицейското насилие са Борисов и Гешев. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в предаването "Неделя 150" по БНР.

Това, което видях на записите е престъпление с полицейското насилие, което не е отговорност само на непосредствените извършители. Това престъпление включва и политическите поръчители за неговото извършване, обясни Иванов за разпространените кадри. "Никой не прави опит да ги спре, никой не прави от йерархията опит да ги накаже. Йерархията укрива всичко това", посочи депутатът.

По думите му ГЕРБ продължават да извършват публични атентати пред своите избиралите и говорят лъжи само и само, за да се разграничат. Докато ГЕРБ не се разграничат от Бойко Борисов, ще остане токсичен, изтъкна Христо Иванов.

Според него има и други нещо в светлината, даден от гражданското общество. Ако няма спор и допуснем една авторитарна власт, упражнявана по задкулисен начин с калинки, да бъде заменена с други - това би било предателство към обществото. Трябва да престанем да говорим за протестни партии, а за хората, които са били на протестите и какво ги е накарало да бъдат на улицата, настоя Иванов.

Христо Иванов: ИТН създава хаос и връща ГЕРБ в играта

Христо Иванов: ИТН създава хаос и връща ГЕРБ в играта

Какво ще стане с третия мандат зависи обаче от "Има такъв народ"

Христо Иванов настоя да не бъде пакетиран в тезата "всички политици са еднакви". Ние в България, демократична република ли сме или джамахирия?, запита той.

Христо Иванов вярва в обективните конструкции, а не в личните емоции. Той може да се обижда от множество неща, които са казали, но не е сигурен, че неговото съзнание за дълг трябва да бъде помътнено от лични емоции. Той иска с третия мандат партиите да договорят едно споразумение, което да включва ясни механизми за отчетност и е гарантирано от конкретни изпълнители.

По думите му плаващите мнозинства могат да се превърнат в рецепта за алъш-вериш през задната врата, където специалисти са ДПС. Трябва да бъдат проведени уважителни преговори за съставяне на правителство без ГЕРБ и ДПС, настоя Христо Иванов, който потвърди тезата си, че ДБ не се страхуват от нови предсрочни избори.

"Демократична България" ще подкрепят актуализацията на бюджета заради линията на бедността, заради преизчисляването на пенсиите, заради уволнението на Иван Гешев, заради реформата в правосъдието и заради преминаването на поредната ковид вълна.

Христо Иванов за формулата и техниката на третия мандат

Христо Иванов за формулата и техниката на третия мандат

ДБ ще вземе позиция на парламентарна група другата седмица