А.Мозер Снемането на имунитета на Венцислав Върбанов има политическа цена и затова ОДС няма да престане да търси отговорност от мнозинството. Това заяви във времето за парламентарен контрол лидерът на БЗНС - Народен съюз Анастасия Мозер, която оповести декларация от коалицията по случая.

Мозер напомни, че Софийски градски съд е прекратил преди няколко дни делото срещу депутата от ОДС и земеделски министър в правителството на Иван Костов Венцислав Върбанов, заради съществени нарушения на Наказателно-процесуалния кодекс от страна на обвинението.

Мозер каза, че съдът е определил повдигнатите обвинения срещу Върбанов като противоречиви и накърняващи правото за защита. Тя смята, че свалянето на депутатския имунитет на Върбанов преди 8 месеца, за да бъде разследван, е било политическа атака от сегашното парламентарно мнозинство.

Според депутата Борислав Ралчев, който беше член на временната аткетна комисия, образувана по сигнали за нарушение от страна на Върбанов, не става дума за оправдаване на бившия агроминистър.

Самият Върбанов, ккойто е с отнет имунитет, заяви пред “Дарик радио”, че връщането на делото от Софийски градски съд на практика доказва неговата невинност. Напълно съм спокоен за изхода на делото, защото съм невинен, каза той.

В декларацията си пред парламента от ОДС обявиха още, че дебатът по свалянето на имунитета е бил политизиран, временната анкетна комисия не е привела нито един аргумент, а на Върбанов не е била дадено възможност да се защити.