В новогодишната нощ повече от 410 полицейски служители ще се грижат за сигурността и обществения ред в столицата. 200 пожарникари с 50 автомобила имат готовност да реагират при произшествия по време на новогодишните празниците.

От КАТ призовават столичани и техните гости да не оставят пазаруването за последните часове. Градът е проектиран за не повече от 250 000 автомобила и не може да поеме 1 милион. От КАТ напомнят на гражданите да не сядат зад волана в нетрезво състояние. Екипи на пътна полиция ще дежурят и в новогодишната нощ.

Собствениците и наемателите на ресторанти, където ще се празнува настъпването на Новата година, са предупредени да спазват капацитета на заведенията и работното време, както и да не сервират алкохол на малолетни. Столичани, които са платили куверти в заведение, могат да сигнализират в полицията и общината, ако заведенията са препълнени.

Ще бъде засилено вниманието към опазване на обществения ред на местата, където се провеждат новогодишните тържества и на територията на тези обекти ще има засилено полицейско присъствие. Особено строг ще бъде пропускателният режим, както и няма да се допуска масово натрупване на младежи при влизане и излизане от увеселителни заведения или спортни обекти.

За сигурността на гражданите и обществения ред по време на традиционния новогодишен концерт на пл. "Александър Батенберг" в столицата ще се грижат 189 служители на СДВР и 30 служители на общинската охранителна фирма "Егида". По време на празничния концерт ще дежурят два противопожарни автомобила и две линейки.

Гражданите ще бъдат допускани на площада през 11 пункта, на които полицаите ще проверяват само обемисти пакети и ще следят да не се носят пиратки и самоделни взривни устройства, стъклени бутилки, алкохол. В района няма да бъдат допускани лица със съмнително поведение, психично болни и лица в неадекватно състояние.

Заради провеждането на концерта са забранени престоят и паркирането на пътни превозни средства до 16.00 часа на 1 януари на площад "Александър Батенберг" - между ул. "Княз Ал. Батенберг" и ул. "Дякон Игнатий"; по ул. "Княз Ал. Батенберг" - между ул. "Московска" и пл. "Батенберг"; на ул. "Дякон Игнатий" - между бул. "Цар Освободител" и ул. "Аксаков". От 12.00 часа днес до 16.00 часа утре се забранява влизането в двете посоки на пътни превозни средства по бул. "Цар Освободител" - между площад "Независимост" и ул. "Г. С. Раковски"; ул. "Дякон Игнатий" - между ул. "Аксаков" и бул. "Цар Освободител"; ул. "Аксаков" - между ул. "Бенковски" и ул. "Дякон Игнатий". Закрити са и паркингите "синя зона" и "служебен абонамент" в посочените участъци, съобщи БНР.