Цената за един глас е около 30 лева. Това съобщи Теодор Дечев от Съюз за стопанска инициатива, като уточни, че инвестиционните разходи на купувача са около 100 лв. за глас.

От тях обаче само 30 лева стигат до крайния бенефициент. В белоградчишко цената е по-висока - там до крайния бенефициент достигат около 50 лв.

Според Дечев купувачите не са обезпокоени от предвидените в закона санкции. Той е категоричен, че наказанието в законодателството за покупко-продажба на гласове трябва да се завиши.
Около евровота в Съюза за стопанска инициатива са се получили над 200 сигналаза купуване на гласове, много от които годни за докладване в МВР и ДАНС, съобщи още Дечев.

Сега очакваме да сме свидетели на най-големите безобразия в предстоящите парламентарни избори, допълни той.
По думите му купуването на гласове се е превърнало в национален спорт и националната търговия.

Има хора, които купуват за една политическа партия, а някои - за по три партии. Има случаи кметове на населени места, избрани с бюлетина на една партия, да купуват гласове за други партии, обясни още Дечев.

Той разясни, че в съюза дискутират дали да не сигнализират освен в МВР и ДАНС и в съответните партийни централи.

Теодор Дечев съобщи, че в последните дни и наркодилъри са се включили в купуването на гласове. В съюза са постъпили сигнали, че се раздават безплатни дози, за да гласуват зависимите за когото трябва.

Пред журналисти беше представен конкретен случай, разкрит от пловдивската обществена телевизия, при който телевизията и журналистката Мария Гарванова бяха наградени. Гарванова уточни, че в телевизията е получен сигнал, че автобус с фалшиви студенти обикаля различни секции предимно в района на студентските общежития. Репортажът по този случай бе излъчен на пресконференцията.

Според представителите на съюза в Пловдив - град има над 8 сигнала, а в областта - над 20.

Дечев каза още, че след парламентарните избори съюзът възнамерява да предизвика дискусия за преразглеждане на наказанието за купуване на гласове, а също и да предложи промяна на сегашния избирателен закон. Съюзът ще повдигне и въпроса за преминаване към задължително гласуване.