Днес е ден на национален траур за загиналите в тежкия инцидент край Ямбол 16 души вчера.

Панихидаза жертвите на жестоката катастрофа ще бъде отслуженаот 10.30 ч. в столичния храм "Света Неделя". Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий ще отслужи панихида в храма „Свети Николай" в Ямбол.

Панихида ще отслужат и в 11.00 часа Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и свещениците от Варненска епархия в катедрален храм „Успение на Пресвета Богородица".

МОН разпореди всички балове да започват с минута мълчание

Премиерът Сергей Станишев и министрите се обърнаха с молба към гражданите да отменят всички публични концерти и увеселителни прояви.

Всички политически партии вече отложиха насрочените си за днес предизборни прояви.

Според министър Емилия Масларова ще бъдат отпуснати по 10 хиляди лева на семействата на загиналите и по 5 хиляди лева на пострадалите при трагичния инцидент.

Припомняме, автобус "Чавдар" на ямболската фирма "Ем Си Ай - Слави Славов" помете качващи се към връх "Бакаджик" хора за събора по случай Спасовден.

На около 200 метра от храма, по неизяснени към момента обстоятелства (най - вероятно повреда на спирачната система), водачът изгубил управлението и се врязал в изкачващите се пеш встрани от пътното платно посетители, както и разположени край пътя сергии.

Жертвите са предимно възрастни хора над 60-годишни, като 11 от тях са жени, 4-ма мъже има и едно 16-годишно момче. Всички са от Ямбол и околните села.

Според МВР машината е била неизправна, макар че е минала преглед на 12 май. Регистрацията на автобуса е от 1989 г. Собственикът на фирмата, чийто автобус причини трагедията - Слави Славов, е задържан за 24 ч.

Постъпилите снощи пострадали от катастрофата 51-годишен шофьор на автобуса и 52-годишната И.С., също пострадала в катастрофата, са преминали веднага през всички рутинни изследвания. Направена им е и томография на глава и шия, съобщиха от „Пирогов".

Двамата са с мозъчно сътресение, жената има и счупена лъчева кост на лявата ръка. Пациентите са настанени в неврохирургичната клиника на болницата.

Тази сутрин зам. директорът на болницата д-р Людмил Джунков съобщи, че пациентите са прекарали  спокойно нощта. Те са стабилизирани, контактни и адекватни. Предстоят консултации със психолог.

В болница в София е транспортиран и полицаят Димитър Димитров, който беше ранен, спасявайки две жени от автобуса. Няма опасност за живота му, предаде БНР. Димитров ще бъде настанен в травматологията на ВМА, където ще бъде лекуван счупения му крак.