Днес папа Франциск Франциск пристига у нас с послание за мир. Той ще направи обръщение към света от сърцето на българската столица - площад "Независимост".

Папата е очакван у нас с радостно чувство от страна на повечето хора. Такова е отношението към него по света, тъй като той е сърдечен и отворен към хората. Почти на всяка своя масова проява нарушава протокола, за да общува с вярващите. Заради усещането за близост, което създава, го наричат Строителя на мостове.

Светият отец ще бъде посрещнат на летище "София" от премиера Бойко Борисов, а по-късно през деня ще се срещне с президента Румен Радев, гражданското общество, дипломатическия корпус. Той ще разговаря и с българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм "Свети Александър Невски".

Точно в 13 ч българско време Светият отец ще произнесе на пл. "Св. Александър Невски" неделната молитва "Царице небесна".
Всяка седмица тази молитва се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят. Молитвата към Света Богородица носи името "Царице небесна" в периода след Великден, докато в останалото време се нарича "Ангел Господен". Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. "Св. Александър Невски" ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, любима на папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа - Анджело Ронкали. Почти 10 години - от 1924 до 1935 г. той е бил в България като апостолически легат.
Папа Франциск ще се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и ще прочете своето размишление, посветено на неделното Евангелие, както и на посещението му в България.
Накрая папа Франциск ще направи кратко обръщение към света.

Масово българите са положително настроени към посещението на папата

Масово българите са положително настроени към посещението на папата

Това показва социологическо проучване на "Тренд"

В ранния следобед папа Франциск ще тръгне на разхода по централните улици на София с папамобила и гражданите ще имат възможност да го видят отблизо.

Второто основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват гражданите, е неделната литургия на пл. "Княз Александър Първи". Това ще е най-масовото събитие с участието на Светия отец като на него ще присъстват над 7600 души. Литургията представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания. Неделната литургия ще бъде много тържествена, организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини.

На 6 май папа Франциск ще посети бежанския център "Враждебна", след което в град Раковски ще проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово".

Посещението на папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир на пл. "Независимост" в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли, символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, символ на България.

Както бе посрещнат от българския министър-председател, папа Франциск ще бъде и изпратен от него на 7 май сутринта.

Припомняме, вчера папа Франциск излезе с приветствие към българите. Акцент в него е делото на братята Кирил и Методий и уважението към Българския патриарх Неофит и Светия синод.

Борисов очаква посещението на папата да бъде добра реклама за България

Борисов очаква посещението на папата да бъде добра реклама за България

С президента Радев и аз ще направим всичко необходимо посещението на папа Франциск у нас да бъде една добра реклама

Визитата на папата в България и Северна Македония предизвика голям интерес от страна на италианската преса още преди да е започнало.

"Това пътуване дава възможност за преодоляване на напреженията, които продължават да съществуват между католици и православни", посочва в. "Стампа"

"Това ще бъде своеобразно поклонение по стъпките на двама светци - папа Йоан XXIII, известен като Папата на мира, и на Майка Тереза, която е родена в Скопие", съобщава "Авенире".

"Пътуването ще е под знака на мира в един район, който исторически е известен като барутния погреб на Стария континент", добавя "Авенире".

Ватиканският държавен секретар - кардинал Пиетро Паролин, определя пред "Стампа" папската визита като "апостолическо пътуване, изцяло насочено към пътя на единството и на приемането".

Сайтът "Ватикан нюз" напомня, че посещението на папа Франциск се случва 17 години след визитата на папа Йоан Павел Втори у нас.