Има ли Делян Пеевски право да се кандидатира за ЕП. Това питат сдружението "Боец", които внесоха сигнал в Централната избирателна комисия. 

Според него, Пеевски не отговаря на условията за регистрация и участие в изборите, като не изпълнява условията на чл.351.ал1. от Изборния Кодекс. 

Пеевски не е живял в страната, или друга държава членка на ЕС през последните шест месеца, пишат от "Боец".

Те прилагат както пълния текст на сигнала, така и извадки от Изборния кодекс. 

Припомняме, че по-рано през април стана ясно, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ ще бъде водач на евролистата на партията. След него са подредени Делян Пеевски, Илхан Кючюк и Искра Михайлова.

На 18.04.2016г. премиерът Бойко Борисов в свое участие в телевизия БТВ заяви: "Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната", припомня още сдружението.

То прилага и данни за няколко случая от 2017 година насам, в които Пеевски е бил търсен от тях на обявените си адреси в страната, но не е бил открит. 

До Гранична полиция и други власти ще бъде изпратено искане да се уточни къде е бил Пеевски през последните години. 

"Боец" счита, че изборите са основен демократичен инструмент и усилията на всички институции и неправителствени организации трябва да бъдат насочени към провеждането на честни и прозрачни избори, като е недопустимо в тях да участват кандидати, които не отговарят на законовите изисквания! Това би поставило под съмение законността на самите избори и би компрометирало вота на българските граждани. Защото не може да имаме законни избори, ако имаме незаконни кандидати.

"Боец" изисква от ЦИК да бъдат уведомени на електронната поща на Сдружението - gdboec@abv.bg за резултатите от извършената проверка и взетите от Комисята решения по повод на настоящият сигнал. Поради високият и надделяващ обществен интерес към внесеният сигнал, БОЕЦ ще информираме незабавно медиите и обществото за вашите действия и отговори.

Изборите за Европейски парламент са насрочени за 26 май.