По казуса с "Натура" българското правителство се държи по-лошо от арбитража за "Белене". Това каза в интервю за News.bg по повод развитието на казуса с "Калиакра" икономистът Красен Станчев.

Прокуратурата оспорва заповедта на Нено Димов за "Калиакра"

Прокуратурата оспорва заповедта на Нено Димов за "Калиакра"

Министърът не е установил категорично къде са Понто-Сарматските степи

"Правителствата на България правят фундаментална грешка. Поведението им по това дело е дори по-лошо, отколкото в арбитража по проекта "Белене". Вместо да заеме една нормална стратегия за защита и да изходи от онова, което е първо по време и право", коментира Станчев. По думите му съветниците на International Society of Protection of Birds са по-умели от тези на министерството. "И едните, и другите би трябвало да излязат с аргументи, които противоречат на предишните им становища. А правителството не води независими консултации или защото е сърдито, или защото е глупаво, или защото иска да направи някаква беля на онези хора, които са започнали някаква стопанска дейност и постфактум са включени в НАТУРА", каза икономистът.

Обезщетяват собствениците на земя в комплекс "Калиакра"

Обезщетяват собствениците на земя в комплекс "Калиакра"

Лично Нено Димов защитава в Брюксел консенсусно решение

За местните хора от Каварна, Балчик и Шабла, които излязоха на протест, разбирайки че нивите им попадат в защитената зона, Станчев обясни, че преди да започнат да се строят ветропарковете един декар от земите им е струвал някъде около 200-300 лв., най-много 500 лв. Когато започват да се строят парковете, един декар получава цена между 3 000 лв. и 6 000 лв. "В тази ситуация, дори и да сте Майка Тереза и да се нуждаете от пари за благородни идеи, вие ще се борите с другите собственици на земя, да построят "перка" на вашата нива. Ако сте кмет или кметица, вие бихте имали същото желание: трябват ви пари и онова, което може да направите, е да предоставите общинска земя и да получите съответния доход за бюджета на общината", категоричен бе той.

Обществото е подведено за Натура 2000, убедени от БДЗП

Обществото е подведено за Натура 2000, убедени от БДЗП

Да премахнат ветропарковете в голф игрището "Тракийски скали", искат от дружеството

По думите му хората са много мотивирани. "Те се измъкват от положението на 1996 -1997 г., с тогавашната зърнена криза, четирикратно обедняване и най-скъпия фалит на банки в новата история на Европа. И искат да живеят по-добре. Източникът на доходи е земята. Но тя не става за ядене, няма кой да финансира обработването й, а и ще минат години на усърдна и рискова работа, докато се замогнете. А и не можете да я продадете на по-богати хора от чужбина. Това са и причините на т.нар. "застрояване" изобщо. Тази ситуация няма да се повтори", категоричен бе икономистът.

Съдът на ЕС забрани ново строителство на вятърни генератори в Калиакра

Съдът на ЕС забрани ново строителство на вятърни генератори в Калиакра

Докато птиците мигрират функциониращите вятърни турбини няма да работят

Относно лансираната от еколога Тома Белев идея за преместване на перките, за да не се плащат глоби, Станчев обяви, че паркът на Mitsubishi e струвал около 120 млн. долара, този на AES - 230 млн. евро, на EVN (по памет) - между 90 и 100 млн. евро. "Като сумирате всичко получавате 450 млн. евро. Това са само преките интереси, които трябва да бъдат обезщетени, ако разрушите парковете. Но ще има и разходи по демонтажа и по възстановяването на околната среда (поне 90 млн. евро), плюс обезщетяване за пропуснати ползи.

Получава се едно второ "Белене" с минимум 600 млн евро щети за икономиката",обясни Красен Станчев. По думите му, освен деинсталирането, ще трябват същите инвестиции за новото изграждане, дори и при използването на старите електро-ветро-генератори и прочее техника.

За милиони евро санкции, ако не спазваме НАТУРА 2000, обясни Нено Димов

За милиони евро санкции, ако не спазваме НАТУРА 2000, обясни Нено Димов

По повод протестите на граждани от Шабла, Каварна и Балчик

"Кой идиот ще финансира такова мероприятие, още повече в толкова несигурна правна среда", реторично попита Станчев.

Той обаче е категоричен, че повече строителство в зоните по "Натура" няма да има.

Цялото интервю с Красен Станчев тук.

"Приятелите на различни правителства, чиито намерения за нови проекти станаха известни наскоро, ще претърпят загуби." По думите му преместването и демонтажа, ако поради някаква идиотия се случат, ще донесат загубите, които вече споменах - 600 млн евро обезщетения. "Най-вероятно е да се платят и плащат глоби, а построеното да бъде оставено на "доизживяване", е прогнозата на Красен Станчев.

Еколози искат оставката на министър Нено Димов

Еколози искат оставката на министър Нено Димов

Осъдени сме заради 6 проекта - голф игрище и 5 ветрогенератори

Припомняме, казусът "Калиакра" избухна в началото на месеца, след като министър Нено Димов подписа заповед, с която привежда в изпълнение мерките по защита на териториите от НАТУРА 2000 в Добруджа и спира налагането на санкции от страна на ЕК на страната. По-късно обяви, че спира изпълнението на тази заповед, докато не се намери консенсусно решение.

Собствениците на земя от общините Балчик, Каварна и Шабла протестираха по време на организираното обществено обсъждане и се стигна и до напрежение с жандармерията. Те се обявяват против забраните, които според тях засягат и развиването на земеделие и риболов.

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов водиха преговори между различните страни, като на разширената среща в Министерски съвет бе решено заповедта на министър Нено Димов да остане в сила, докато се търси пресечната точка между интересите на страните със срок септември месец.