Министерството на здравеопазването представи проект за медицински стандарт по лицево-челютна хирургия. С проекта се формулират общовалидни норми, важащи за хирурзите, работещи в лечебни заведения за извънболнична и болнична стоматологична и медицинска помощ по лицево-челюстна хирургия. Това съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

Проектът включва: базова характеристика на специалността; стандарти за устройство на помещенията, в които се извършват хирургични дейности и стандарти за структура на болнично звено за оказване на хирургична помощ; стандарти за персонал, извършващ хирургични дейности; стандарти за организацията на работата; стандарти за оборудване, необходимо за изпълнение на рутинни и специфични хирургични дейности; стандарти, критерии и показатели за качество на хирургичните дейности; стандарти за права и задължения на хирургичния пациент; стандарти за обем на диагностичните възможности при хирургично болен; стандарти за интердисциплинарни консултации и дейности при лечение на хирургично болен; стандарти за обем на хирургични дейности; стандарти за обучение, квалификация и компетентност на хирурга; стандарти за условия на работа и професионална защита на персонала, изпълняващ хирургични дейности; списък на оперативните процедури в областта на лицево-челюстната хирургия.

Стандартът е разработен от водещи специалисти в изпълнение на Национална програма “Медицински стандарти в Република България (2001-2007г.)” и е обсъден и приет от Колегиума на лицево-челюстните хирурзи в страната.