Катастрофата в Ямбол е настъпила в следствие на техническа повреда на автобуса, обясни министър Емел Етем пред журналисти.

Тя дойде за участите в парламентарната комисия по отбрана, но заседанието се отложи, поради липса на кворум.

Емел Етем е разпоредила да се провери фирмата, осъществила техническия преглед на автобуса, тъй като на 12 май автобусът е получил удостоверение, че е в изправност.

„Всички загинали в момента се намират в ямболската морга и започват съответните действия, за да се направят аутопсии и след това разпознаване от близките, заяви още Етем.

Вицепремиерът обясни, че тъй като премиерът Сергей Станишев е заминал за Ямбол, той е разпоредил тя да ръководи днешното заседание на Министерски съвет и именно затова тя е останала в столицата.
„Не е необходимо министърът да търчи три часа до даденото място, важно е в първите минути да направи нужните координации в своето ведомство", подчерта още тя.

По думите й рано тази сутрин е получена информация за този инцидент. Веднага на място били изпратени екипите на полицията, МВР, на МИС и на гражданска защита, както и на Бърза помощ.

Спешно сутринта са се събрали тримата министри - здравеопазване, вътрешните работи и на извънредните ситуации - за да се изпрати допълнителен ресурс към мястото на инцидента и да бъдат подпомогнати местните органи.

Трагедията има много големи мащаби", категорична е министър Етем. Тя изрази съболезнования на семействата на загиналите.

Уведомени са прокуратурата и следствието, за да предприемат съответните законови мерки за извършване на необходимите процесуално следствени действия.

Разпоредено е на областния управител на Ямбол да представи списък със загиналите и ранените при днешния инцидент, за да бъдат подпомогнати финансово семействата им.
По 10 000 лв. ще получат семействата на загиналите и до 5 000 на тежко ранени и пострадали.