БСПУспешното представяне на изборите, разширяване и утвърждаване позициите на БСП като основна политическа сила в местната власт, е главната политическа цел, която партията си поставя на предстоящите местни избори през 2003 година. Около това становище се обединиха участниците в днешната среща на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП и председателите на областните и общински структури на партията от страната.

Ядрото на бъдещите местни коалиции ще бъдат партиите от Политическия съюз "Нова левица" и "Коалиция за България". Местните коалиции ще бъдат отворени и за други леви, левоцентристки, земеделски, патриотични и екологични партии. В основата на предизборната платформа ше бъде лява социална и национално отговорна политика за социално-икономическо развитие на общините, съобщи пресцентърът на БСП.

Парламентарната група на "Коалиция за България" ще инициира поправки в Закона за местните избори, отнасящи се до възстановяване изобра на кметове в градовете с районно деление и на всички населени места.Поправките в закона трябва да регламентират категорично финансирането на предизборните кампании.