Точно в 15.30 министърът на външните работи Румяна Желева посрещна Данка Панчова и майка й на родна земя.

На Правителственото летище министърът ги посрещна с букет червени рози, при който майката на Данка се просълзи.

Изключително съм щастлива да се завърна в България след тези месеци, които бяха изключително тежко изпитание в моя живот", каза Данка Панчова, престояла 9 месеца в плен на сомалийските пирати.
 Тя обясни, че е в добра форма и че е щастлива да бъде отново с близките си.

Искам да благодаря най-много на моята организация „Действие срещу глада", каза още Данка Панчова.

„Зная, че много хора са се тревожили за мен", допълни тя.

"В добра форма съм, в добро здраве, имам нужда от огромна почивка", каза още Панчова и помоли медиите да се съобразят с това нейно желание и да не я безпокоят.

Румяна Желева изтъкна от своя страна, че е щастлива да посрещне сънародничката ни, която прекара 9 месеца в плен на сомалийски пирати, точно днес - на 19 август, когато по инициатива на ООН се отбелязва Световния хуманитарен ден.

„Изключително ми е приятно да я приветстват с добре дошла сред нас", заяви пред журналистите външният министър.

Румяна Желева благодари за съдействието по освобождаването на Данка Панчова на ЕС, на мисиите ни в Париж и Белгия, на дипломатите, участвали в освобождаването на заложниците, както и на бившото ръководство на външно министерство, работило по случая.

Това е ден, в който трябва да отбележим милосърдието, подчерта външният министър, отдавайки значение на дейността на нашата сънародничка в „Действие срещу глада".

Стана ясно още, че външното ни министерство има готовност да изпрати Данка Панчова на почивка в базата на ведомството.

В момента външно министерство разработва концепция за създаването на Център за управление на кризи. Това заяви Румяна Желева след като изпрати Данка Панчова към родния й град.

"Важно е бързо и своевременно да реагираме, когато са налице такива ситуации, каза още Желева, пожелавайки си по-малко такива по време на нейното управление.

Желева не пожела да коментира плащането на откуп за Данка Панчова.
„Ние нямаме отношение към него", заяви Желева. По думите на външния министър българските власти са участвали в координацията по преговорите.

С Данка Панчова не са разговаряли за освобождаването, но са си обещали да се видят и да поговорят дали българката ще се върне към хуманитарната си дейност.
Външно пък ще черпи от нейния опит.