8 мастербокса цигари (80 хиляди къса) на час е производителността на машините от разбития от ГДБОП нелегален цигарен цех в село Патриарх Евтимово.

Това заяви вътрешният министър Цветанов, който даде брифинг в селото.

Припомняме, при операция на ГДБОП тази нощ бяха арестувани десет работника - нощна смяна в цеха. Сред задържаните са и А.П. - организатор на технологичния процес, който е инженер от Асеновград и преди е работил в тютюневата промишленост, синът му и специалистът по електрическата инсталация в цеха.

Групата била наблюдавана от около 3 месеца и снощи реално е започнало производството на цигари в халето. Цехът в рамките на няколко дни е трябвало да изработи поета поръчка.

По думите на вътрешния министър става въпрос за професионално и сериозно производство на нелегални цигари, които, влизайки на вътрешния пазар, биха ощетили значително  държавата.
Цветанов е на мнение, че цигарите били предназначени за вътрешния пазар.

В сградата на нелегалния цех, наета под наем от А.П., са  намерени машини за производство на цигари, 12 мастербокса от марката „Виктори", 28 мастербокса с цигари „Марбли", 80 касети с по 4 000 къса цигари „Виктори", 50 чувала с по 20 кг рязан тютюн, 50 чувала с тютюневи отпадъци,  200 кутии с 800 000 цигарени филтри, 355 празни кутии от  филтри, кашони, заготовки за цигарени кутии от марките „ЛМ" и „Виктори", лепила, станиол, целофан, два чувала с холограми за бандероли  и хартия за бандероли за алкохол.

Тютюнът за производството на цигари е бил доставян от Плевен.

Днес по време на операцията при претърсване в сградата на бившия хлебозавод в Асеновград, също наета под наем от А.П.,  е била открита машина, предназначена за изпразване на бракувани цигари, чийто тютюн е трябвало отново да се връща в цеха в Патриарх Евтимово.