Привеждат в действие Националния план за защита при бедствия, съобщиха от Министерския съвет. Подготвя се решение на Министерския съвет за обявяване на понеделник (12.12.2016) на ден за национален траур.

Петима загинали и над 30 ранени при взрив на цистерни в село Хитрино
Обновена

Петима загинали и над 30 ранени при взрив на цистерни в село Хитрино

Подготвят решение на МС за обявяване на 12 декември за ден на национален траур

В село Хитрино премиерът в оставка Бойко Борисов ръководи работата на Националния щаб за изпълнение на плана за действие.

В щаба участват още вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, министрите на транспорта и здравеопазването Ивайло Московски и Петър Москов, както и главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Сформира се комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите. В комисията ще работят представители на местната власт, пожарната, заедно с представители на АСП, РДНСК Шумен и РДНСК Варна.

Създадена е организация за доставяне на кръв и кръвни продукти към МБАЛ-Шумен от цялата страна, увериха от МС.

Изпратен е реанимационен екип от Варна в Шумен, който да окаже допълнителна помощ. При необходимост има готовност и за транспортиране на пациенти с въздушен транспорт.