Да се изплатят незабавно заработените средства на лечебните заведения за януари. За това настояват от ръководството на Българския лекарски съюз в писмо до временния управителя на НЗОК доц. Марияна Василева, съобщи zdrave.net.

Кадровите и организационни проблеми на касата не могат да бъдат причина за забавяне на плащанията, категорични са в БЛС. Припомняме, шефката на Здравната каса Нели Нешева подаде оставка заради бонусите, които е взимала. По-рано днес тя ги дари на неправителствена организация.

Моля да дадете на нас и на обществото ясен отговор за истинската причина за забавянето на средствата, тъй като досегашните обяснения звучат неубедително", се казва още в писмото.

От съсловната организация настояват да се спазват сроковете в методиките за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ, предложени от НЗОК и приети с Постановление № 366 на Министерски съвет.

Вчера от НЗОК увериха всички договорни партньори, че плащанията ще се стабилизират и ще се извършват в определените по Националния рамков договор срокове.