За пореден път не се проведе заседание по делото срещу Маргините. Причината е добре известна - здравните саги на един от подсъдимите - Иво Карагеоргиев.

Оказа се, че и медиците не искат да му изготвят експертиза. На 19 октомври. той пак е постъпил в клиниката по кардиология на болница "Св. Екатерина".

На предходното заседание съдия Лада Паунова назначи нова експертиза, която да установи здравословното състояние на Карагеоргиев, назначени бяха двама кардиолози от болница "Св. Екатерина" и едно вещо лице - Станислав Христов.
Двамата кардиолози са препоръчани от директора на болницата.

Оказа се, че двамата лекари не могат да изготвят експертизата заради "конфликт на интереси" - вече веднъж са лекували Иво Карагеоргиев.

Съдът поискал нови експерти да бъдат назначени, за да стане ясно най-после какво е състоянието на подсъдимия.

На 15 октомври обаче един от новите кардиолози, д-р Радев, подава молба за отвод - нямал опит в изготвянето на съдебно-медицински експертизи.

Другият нов кардиолог д-р Доганов не е открит, за да му бъде връчена призовката за съдебен експерт, бил заминал в чужбина.
От експертизата "вдигна ръце" и вещото лице Станислав Христов, който освен че не могъл да се свърже с кардиолозите, вече имал и ангажименти към студенти и не можа днес да дойде в съда.

Съдия Лада Паунова "взе нещата в свои ръце" и разпореди - до 3 дни прокуратурата да й представи предложение за експерти кардиолози, които да прегледат Карагеоргиев.

Болният Карагеоргиев (в средата)
архив news.bg
След отложеното заседание прокурор Роман Василев заяви, че ще поискат експерти кардиолози от ЕС.

Защо ние трябва да ги търсим. До този момент винаги съдът е търсил експерти, коментира и Николай Kокинов.
Той обаче се съмнява, че ще намерят експерти, склонни да изготвят становище.

До момента има тих бойкот, категоричен е Кокинов.

Не се шиканира процеса, категоричен бе адвокат Людмил Рангелов, защитник на Карагеоргиев. Той заяви, че защитата ще протестира, ако държавното обвинение избере за експерти лекари от МВР болница.

Според него клиентът му трябва непрекъснато да бъде наблюдаван от експертите, за да бъде становището им коректно.

"Една болест търпи развитие", смята адвокат Рангелов. По повод идеята на прокуратурата за европейски експерти той заяви, че "европейското сърце и българското са едни и същи".

Изисканите от предходното заседание справки от НОИ за осигуровките му и от регионалния център по здравеопазване - София за издадените медицински удостоверения на здравословното състояние са категорични - от 1 януари 2007 до сега в НОИ липсват данни за болнични листове от осигурителя на Иво Карагеоргиев, той няма осигуреителен стаж и осигурителен доход за периода 1.03.2006-31.12.2006.

Иначе болничните листове на подсъдимия са издадени съобразно законовите изисквания с малки нарушения - не е вписана история на заболяването.

Софийска градска прокуратура е изпратил  писмо до директорите на три болници Александровска болница, ВМА и болница на МВР да предложат експертки, които да прегледат Иво Карагеоргиев.

Относно възраженията на защита за експерти от МВР болница Кокинов заяви: „Нямам намерение да угаждам на защитата." Той поясни, че експертите в крайна сметка ще бъдат посочи от съда.