Няма нови факти около отвличането на бизнесмена Вене Сотиров. Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов.

Той коментира, че това отсъствие е тревожно дълго и навежда на тревожни изводи.

По думите на прокурора статистиката по повод разкритите отвличания не е добра. Кокинов отбеляза, че прокуратурата има силното желание да се разкриват отвличанията.

„За сега държавата не е успяла по подобаващ начин да санкционира извършителите, всъщност - не е успяла да ги разкрие", коментира той.

Според него има сходни черти между отделните отвличания.

„Всичко остава в сферата на теорията, докато не разкрием реален извършител", изтъкна градският прокурор. Докато се плащат откупи, ще има следващи извършители, посочи още той.

Кокинов не пожела да коментира подробности около отвличането на студента Румен Гунински.

Градският прокурор съобщи още, че продължава досъдебното производство срещу зам.-министъра на извънредните ситуации Александър Филипов. Той уточни, че се изготвят веществените доказателства.

Прокуратурата обаче изпитва известна трудност, тъй като е забавен преводът от цигански на български на разговорите на Филипов с различни хора, добави Кокинов.

Той каза още, че продължава проверката по делото „Галерия". По думите му към проверката е добавен и доклад от инспектората към МВР.
Образувано е досъдебно производство срещу виновни длъжностни лица, уточни градският прокурор.

То е за злоупотреба със служебно положение, а материалите по делото са с гриф „секретно".

Инициатор на възобновяването на това производство бе Иван Костов, съобщи още Кокинов. Комисията за контрол на ДАНС е поставила пред прокуратурата факти, които според Костов, били неизяснени.