НСО не отговаряше за охраната на пропускателния режим и сградата по време на конгреса на ДПС.

Това заяви на брифинг шефът на НСО ген. Коджейков.

По думите му, от ДПС са уведомили националната служба с писмо от 10 януари, че охраната на режима за пропускане на гости и делегати е поверен на фирма „Крон", която се грижи за охраната на НДК. Шеф на фирмата е бившият началник на антимафиотите ген. Кирил Радев.

Директорът на НСО обяви, че е направил среща с организаторите на конференцията, на която е било взето съвместно решение, че частната фирма ще отговаря изцяло за охраната, а няколко служители на НСО ще осигуряват допълнителна защита в случай на необходимост.

Стана ясно, че със скенери са проверявани само тези с по-обемист багаж или хора, изглеждащи подозрително, според служителите на „Крон".

Коджейков не пожела да каже дали личната охрана на Доган, която е от НСО, е проявила небрежност. Директорът на НСО обеща, че след като се анализира записа, ще съобщи дали е имало пропуски с личната охрана на Ахмед Доган.

Направена е проверка ден преди конференцията дали има изострена опасност за живота на Доган, като ведомствените служби са преценили, че подобна заплаха няма.

Към настоящия момент 5 човека в цялата страна се охраняват от НСО с най-висока степен, поради пряка заплаха за живота им.

Генералът не успя да отговори защо Ахмед Доган сам е избил пистолета от нападателя, а това не е сторила охраната му. Стана ясно само, че двама служители на НСО са затиснали нападателя с телата си върху земята и са предпазили той да бъде линчуван.

Единият от гардовете е със съмнение за счупена ръка.

Коджейков отказа да посочи колко души са охранявали лидера на ДПС, като бе лаконичен - необходимият брой.