Ще има промени в правилата за работа на медицинските кабинети в училищата, за да се подпомогне образователният процес на деца с хронични заболявания.
Това заяви социалният министър Тотю Младенов, цитиран от БНР.

Предложенията за това ще бъдат оповестени в началото на декември, подчерта той. По думите му идеята е образователното ведомство да обучава педагогическия персонал в учебните заведения, а Столичната община да изпраща инструкции до директорите на училища и детски градини във връзка с приема на деца с диабет.

Според министъра в мерките за помощ на болните деца от диабет и техните семейства ще се ангажират всички заинтересовани министерства, а повече за предложенията им ще бъде оповестено на 3 декември. За тогава е насрочена следващата среща между представителите на здравното министерство, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието, Агенциите по социално подпомагане, за закрила на детето и за хора с увреждания.

От Националната асоциация на децата и младежите с диабет от своя страна настояха държавата да поеме заплащането на инсулирановите помпи за деца, тъй като те осигуряват най-качествен и ефективен контрол над болестта.