Лидерът на "Атака" Волен Сидеров за пореден път не се яви на делото, заведено от коалиция "Граждани срещу омразата" за негови ксенофобски изказвания срещу етническите малцинства.

Софийският районен съд реши да задължи Сидеров да се яви на следващото заседание на 7 декември, за да чуе лично от него дали ще признае или отрече своите думи.

Ако на 7 декември Волен Сидеров не се яви на делото, съдът може да приеме за верни изказванията му, които, според ищците, подбуждат към дискриминация срещу етническите малцинства.

"Ние трябва да доказваме публично известни факти, защото този човек, Волен Сидеров, няма кураж да отстоява позицията си пред съда. Той говори пред журналистите, обществото и политиците, но пред съда не смее да повтори това, което е казал, тоест, да застане зад думите си и да си поеме отговорността", заяви Маргарита Илиева, адвокат от Български хелзинкски комитет.

На днешното заседание съдът изслуша ищеца Иван Александров - почетен председател на Асоциацията на власите в България.

Той обясни защо се чувства засегнат от думите на Сидеров и представи пред съда копия от негови изказвания.

"Намирам, че е нормално не само аз да реагирам, а всеки един гражданин, след като са нарушени основни закони каквато е конституцията", заяви Иван Александров, цитиран от БНТ.

Делото срещу лидера на "Атака" бе заведено през януари тази година от Коалиция "Граждани срещу омразата" с искане съдът да обяви думите на Сидеров за тормоз спрямо малцинствата и да му забрани в бъдеще да прави подобни изказвания.