Българската православна църква подкрепя по принцип донорството, но то трябва да става с изричното съгласие на човека.

Това каза митрополит Натанаил, който участва в заседанието на парламентарната Комисия по вероизповеданията и правата на човека.

Човек е надарен от Бог със свободна воля и тя не трябва да му се отнема, категоричен бе той.

Според митрополита, ако човек приживе заяви изричното си съгласие след смъртта да дари органите си, неговите близки нямат право да оспорят желанието.
Той призова въпросът за донорството да бъде разяснен на обществото чрез кампания.
Животът е дар Божий и всеки е длъжен да го пази, смята митрополит Натанаил.

Той обясни, че Българската православна църква (БПЦ) няма официално становище по обсъжданите днес законопроекти - този на МС и предложения от Борислав Китов и Лъчезар Иванов - тъй като информацията за казуса са получили в Синода едва в петък.

Винаги съм бил в полза на живота, това каза от своя страна председателят на комисията Огнян Герджиков при обсъждане на проектозакон за трансплантации на тъкани, органи и клетки.
Той изрази позицията си, че би бил доволен след смъртта му органите му да бъдат дарени на нуждаещите се.

Ахмед Юсеин подчерта, че мюсюлманската вяра не разрешава донорството, но бе категоричен, че ще подкрепи двата законопроекта.
По думите му трансплантации на органи се извършват в мюсюлмански страни като Пакистан и Турция.

Днес комисията прие на първо четене и двата законопроекта.

В предложения от Китов и Иванов законопроект се урежда въпросът за т.нар. съгласие по подразбиране, според което трябва да се заявява изричното несъгласие за донорството.

Заместник-здравният министър Валери Цеков представи законопроекта на МС.
Той настоява да се запази настоящият ред, по който се заявява желанието за донорство, което да се вписва от личния лекар в здравната книжка.

На днешното заседание не дойдоха представители на Главното мюфтийство, въпреки, че бяха поканени.

Припомняме, миналата седмица НС върна законопроектите на Закона за трансплантации на органи, тъкани и клетки за разглеждане в парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека, която не бе излязла със становище по въпроса.