На официална церемония в токийската болница "Айико" днес ще бъде избрано име на внука на японския император Акихито.

Принцеса Кико, майка на малкия принц, бе приета в болница 2 месеца по-рано от определения термин, тъй като се наложи цезарово сечение.

Церемонията ще продължи само 5 минути, съобщи агенция "Новости", като се позова на представител на императорския двор.

До главата на новороденото ще бъде поставена кутийка, направена от ценна дървесина. В нея ще бъдат поставени два листа от специална хартия, на която ще бъдат написани имената на майката и бащата на принца.
Според традицията името трябва да е съставено от два йероглифа, като вторият е "хито", означаващ човеколюбие, хуманност.

От раждането на принц Аки-но Мия през 1965 година в императорското семейство не са се появявали момчета.
Принцът има две дъщери - на 11 и 14 години, а в семейството на престолонаследника - принц Нарухито, също се появи дъщеря - Аико, която вече е на 4 години.

През последната година тя бе спрягана за наследичка на "Трона на хризантемата", тъй като правителството възнамеряваше да промени закона, за да може на императорския престол да може да седне най-голямото дете в семейството, независимо от какъв пол е.

Агенцията цитира и проучване на общественото мнение, според което мнозинството от японците подкрепят идеята, че трона може да бъде заеман и от жена.