От полунощ в сряда във Великобритания се разрешава денонощната продажба на алкохол.

Досега работното време на традиционните английски пъбове, наложено от времето на Първата Световна война, бе ограничено до 23.00 часа, отбелязва Би Би Си

Около една трета от всички пъбове, клубове и магазини в Англия и Уелс, които са лицензирани да продават алкохол, ще останат отворени до по-късно от полунощ, но едва 1121 заведения ще получат денонощен лиценз, като само 359 от тях са пъбове и нощни клубове.

Критиците на новото законодателство смятат, че то ще подтикне към пиене без мярка, посочва агенцията.

Поддръжниците на закона контрират, че то ще сложи край на традицията да се пие колкото се може повече алкохол в последните минути преди затварянето на заведенията и ще намали насилието, разпалено от алкохол.

Марх Хастинг, представител на Британската асоциация на пъбовете, коментира, че в решението няма нищо удивително.
Отдавна знаем, че либерализацията на закона ще доведе единствено до малко увеличение на работното време на заведенията и “денонощното пиянство” е широко разпространена заблуда.

От министерството, натоварено с реализацията на закона подчертаха, че едновременно с увеличаването на работното време на заведенията ще бъдат взети мерки за борба с нарушенията, извършени под влияние на алкохолното опиянение.
Полицията получава правото на място да налагат глоби на нарушителите на обществения ред.
Пъбовете и магазините, продаващи алкохол на лица, ненавършили 18 години, също ще бъдат глобявани и дори лишени от лиценз.