Броят на загиналите при горските пожари в Чили достигна 112 души, съобщи в. "Гардиън".

Чилийският президент Габриел Борич посети най-засегнатите райони и обяви извънредно положение.

Пожарите горят с най-голяма интензивност в околностите на град Виня дел Мар, където пламъците са унищожили ботаническа градина, основана през 1931 г. Най-малко 1 600 души са останали без дом, а 200 души са обявени за изчезнали.

Във Виня дел Мар и съседните градове Килпе и Вила Алемана е обявен комендантски час като част от усилията за предотвратяване на грабежи.

Областният управител на Валпараисо Родриго Мундака заяви, че някои от пожарите може да са причинени умишлено. "Тези пожари са възникнали на четири места, които са се запалили по едно и също време", каза Мундака. - Ще трябва да работим усилено, за да открием отговорните лица".

Централен район на Чили гори

Централен район на Чили гори

Бедствието застрашава жилищни райони

Пожарите около Виня дел Мар започнаха в труднодостъпни планински гористи местности и постепенно достигнаха гъсто населени райони в покрайнините на града, съобщават медиите.

Борбата с огъня е затруднена от необичайно високите температури, ниската влажност и високата скорост на вятъра.

В страната е обявен двудневен траур.

Страната се сблъсква с най-тежкото бедствие след земетресението през 2010 г., когато загинаха около 500 души. Горските пожари не са рядкост в Чили през летните месеци. Миналата година рекордно горещата вълна взе 27 жертви, а засегнати от пожари площи бяха над 400 000 хектара.