Над Трети реактор на атомната електроцентрала „Фукушима 1" се издига черен дим, персоналът е временно евакуиран.

Димът над реактора е забелязан около 09.50 часа българско време, а причините за дима не се съобщават.

Преди часове ремонтната дейност във Втори реактор на АЕЦ "Фукушима-1" временно беше спряна заради високо ниво на радиация. От МААЕ все още не могат да установят от къде идва изтичането.

По-рано бе съобщено, че температурата във Втори реактор е скочила до 400 градуса по Целзий. Въпреки че това е доста над границата от 302 градуса повишението за момента не представлява опасност за реактора.

Възстановено бе електричеството в центъра за управление на Трети реактор. Властите изразиха надежда, че може да ускорят работата по възстановяване на системата за охлаждане и стабилизиране на реактора.

Радиация над допустимите за деца равнища е открита във водопречиствателна станция в японската столица Токио. Местните власти съветват жителите да не дават вода от чешмата на бебетата и да не пият вода от водопровода, където е регистрирано повишено съдържание на радиоактивен изотоп на йод.

Междувременно японските власти съобщиха, че са открили по-висока радиация от нормалното в 11 вида зеленчуци от района на авариралата централа в префектура Фукушима, където властите се борят да овладеят кризата с пострадалата след разрушителното земетресение и последвалото го цунами.

САЩ ще спрат вноса на мляко и пресни продукти от областите около АЕЦ "Фукушима".

Японският премиер Наото Кан призова народа си да се въздържа от консумация на тези зеленчуци, сред които са зеле, броколи, карфиол, спанак. Разширен е и списъкът на продуктите от 4 префектури, чието потребление Наото Кан препоръчва да се ограничи.

Японското правителство оцени щетите, нанесени от природните бедствия, на 300 милиарда долара. Те обаче подчертаха, че тези разчети не включват възможни икономически последици от аварията в авариралата централа.

Според последните данни числото на загиналите надхвърли 9.4 хиляди души, а повече от 14.7 хиляди души са безследно изчезнали.