42 души са загинали при жестока автомобилна катастрофа между автобус и камион в Югозападна Франция, съобщават световни агенции, позовавайки се на полицията.

Детенце - 43-та жертва на катастрофата във Франция
Още...

В автобуса е имало 49 пътници и шофьор. Шофьорът на камиона, натоварен с дърва, е загинал.

9 души са ранени, четирима са в тежко състояние.

Повечето от пътниците в автобуса, възрастни хора, са загинали на място. Вестник Sud Ouest пише, че възрастните хора, които са от местен пенсионерски клуб, са отивали на ваканция.

Инцидентът е станал около 7:30 часа местно време до село Puisseguin на второкласен път, в близост до град Либурн в департамента Жиронд, 60 километра източно от Бордо.

Автобусът е тръгнал рано тази сутрин от градчето Пти Пале, близо до мястото на катастрофата, към Дордон. Местен жител каза пред телевизионния канал I-tele, че катастрофата е станала на завой, който е познат като много опасен.

Жител на селото разказа пред The Local, че автобусът е поднесъл при маневра и се е блъснал челно в камиона.

Според кмета на Puisseguin шофьорът на камиона изпуснал контрола над превозното средство и пропуснал завой. Въпреки че водачът на автобуса се опитал да избегне катастрофата, двата автомобила са се блъснали. Шофьорът на автобуса успял само да отвори вратата, за да позволи хората да излязат. Той също така се спасил.

Всички пътища са блокирани. Хората в селото са шокирани.

Разкрива се, че след катастрофата двете превозни средства са се възпламенили. Около 60 пожарникари са изпратени на мястото.

Това е най-тежката катастрофа в страната за последните 33 години, отбелязва France Info. Последният подобен инцидент е от 1982 година, когато 53 души загиват в Централна Франция. 44 от тях са деца.

„Френското правителство е напълно мобилизирано след тази ужасна трагедия", заяви президентът на страната Франсоа Оланд, който е на държавно посещение в Атина.

Премиерът на Франция, вътрешният министър и кметът на Бордо ще посетят по-късно мястото на катастрофата.