Повече от 2000 души бяха погребани живи от голямото свлачище в Папуа Нова Гвинея, активирало се миналата седмица, съобщи националният център за бедствия в понеделник. Коварният терен и трудността да се осигури помощ до мястото повишават риска малко оцелели да бъдат спасени, предава Ройтерс.

Броят на затрупаните около село Ямбали в провинция Енга в северната част на страната се основава на оценки на местните власти, които непрекъснато нарастват след възникването на свлачището в петък. Агенция на ООН определи приблизителния брой на загиналите в неделя на над 670 души. Националният център за бедствия отново повиши броя на жертвите до 2000 в писмо до ООН в неделя, което беше публикувано публично в понеделник. Свлачището също е причинило големи разрушения на сгради и места за раздаване на храна, се казва в съобщението.

"Ситуацията остава нестабилна, тъй като свлачището продължава да се движи бавно, създавайки постоянна опасност както за спасителните екипи, така и за оцелелите", се казва в писмото.

Около 4000 души живеят близо до засегнатата зона, каза директорът на CARE International в Папуа Нова Гвинея (ПНГ) Джъстин Макмеън пред телевизия ABC в понеделник. Според него е трудно да се уточни броя на местното население, тъй като последното достоверно преброяване в ПНГ е проведено през 2000 г. и много хора живеят в отдалечени планински села. Страната наскоро обяви, че ще се проведе преброяване през 2024 г.

Нестабилният терен, отдалеченото местоположение и племенните войни наблизо възпрепятстват усилията за оказване на помощ в Папуа Нова Гвинея. Аварийни екипи, ръководени от армията, бяха изпратени на място, но първият багер стигна до мястото едва късно в неделя, според служител на ООН. Кадри в социалните медии, публикувани от селяни и местни медийни екипи, показват хора, които се катерят по скали, копаят с лопати, пръчки и голи ръце, за да намерят оцелели.

До момента са извадени шест тела. ООН каза, че броят на възможните смъртни случаи може да се променя, тъй като се очаква спасителните усилия да продължат с дни.

Около 1250 души са напуснали домовете си заради свлачището, което се активира в провинция Енга в ПНГ рано в петък. Повече от 150 къщи са затрупани и около 250 са изоставени. "Къщите са погребани под около осем метра пръст. Така че има доста отломки, през които трябва да се премине," каза Макмеън от CARE.

Водата продължава да тече под отломките, заявиха от Агенцията по миграцията (АМ) на ООН, което прави изключително опасно за жителите и спасителния екип да разчистват терена. Серхан Актопрак, ръководител на мисията на АМ в ПНГ, каза пред телевизия ABC, че екипите за спешна помощ ще продължат да търсят оцелели, докато жителите не ги помолят да спрат. Актопрак каза, че спасителният екип разполага с осем превозни средства, но се надява скоро да получи допълнителни ресурси.

Племенното насилие в региона породи опасения за сигурността на пътуването по пътищата, като военните ескортират конвоите от спасителни екипи. Осем души бяха убити, а пет магазина и 30 къщи бяха изгорени в събота, съобщи агенцията на ООН. ПНГ увеличи правомощията на военните през февруари на фона на поредния изблик на племенно насилие, при което най-малко 26 мъже бяха убити при засада.

Свлачището удари участък от магистрала близо до златната мина "Поргера" управлявана от Barrick Gold чрез Barrick Niugini Ltd, нейното съвместно предприятие с китайската Zijin Mining. От мината заявиха, че разполагат с достатъчно гориво на място, за да работят 40 дни, а други критични доставки - и за по-дълго.

Силно земетресение разлюля Тонга

Силно земетресение разлюля Тонга

Епицентърът е на дълбочина от около 112 км