Японските власти обмислят вариант полуразрушените сгради на ядрените реактори в авариралата АЕЦ „Фукушима-1" да бъдат покрити със специална материя, съобщава РИА Новости.

Според специалистите по този начин ще се намали радиационното замърсяване. За целта ще бъде използван и танкер, чрез който ще се източва замърсената с радиация вода от реакторите.

Според агенцията властите ще покрият Първи, Трети и Четвърти реактор от централата.

По време на пресконференция секретарят на японския кабинет на министрите Юкио Едано не потвърди информацията, но заяви, че правителството обмисля „всяка възможност, включително споменатите в медиите".

ТЕРСО „отписа" 4-те реактора на централата
Още...

Компанията TEPCO обяви намерението си да демонтира четири от повредените реактори в централата, след като вече три седмици сътрудниците на компанията се опитват да вземат ситуацията под контрол. Относно съдбата на Пети и шести блок, които бяха успешни „рехабилитирани" компанията ще се консултира с правителството и местните жители.

По-рано днес бе съобщено, че нивото на радиоактивен йод-131 в морските води край „Фукушима-1" превишава установената норма 3 355 пъти. Измерването е направено на няколкостотин метра навътре в морето.

По думите на Юкио Едано не се знае кога кризата в централата ще бъде овладяна.

Работниците изпомпват вода в три от реакторите, опитвайки се да предпазят горивните пръти от разтапяне, но горивото е поне частично изложено във всеки от реакторите, замърсявайки с радиация околната среда.

Според експерти най-тежка е ситуацията във Втори блок, където радиоактивното ядро е разтопило защитната си обвивка и радиоактивен материал е паднал на циментовото дъно на реактора

Междувременно стана ясно, че шефът на компанията TEPCO, която управлява АЕЦ „Фукушима" - Масатаки Шимидзу, е хоспитализиран в нощта срещу сряда. Сред оплакванията му били високо кръвно налягане, световъртеж.

Припомняме, появиха се слухове за възможно самоубийство или бягство от страната на Масатаки Шимидзу. Той не се е появявал публично от момента на аварията в централата, не е участвал в работата на държавната комисия, която се занимава с ликвидация на последствията от аварията.