Японските специалисти регистрираха най-високите нива на радиация в морската вода по бреговете на префектура Фукушима, съобщи lenta.ru.

Нивата на йод-131 в морската зона в 30-километровата зона около авариралата АЕЦ „Фукушима" са достигнали 88,5 бекерела на литър (това е стойност, близка до опасната за човешкото здраве, в случая впечатляващото е, че става дума не за изтичаща от реакторите вода, а за цялата акватория - бел.ред). Съдържанието на друг радиоактивен елемент, цезий-137, също е достигнало рекордни нива. Представители на японското правителство и на компанията-оператор ТЕПКО признаха, че това са най-високите показатели, регистрирани до момента.

Водите в близост до АЕЦ „Фукушима-1" бяха замърсени с радиоактивни елементи, след като в тях започна да се влива вода, използвана за директно охлаждане на горивото в реакторите на централата. Тя изтичаше от пробив в района на Втори блок, който беше запушен.

Сериозен проблем за специалистите все още съставлява силно радиоактивната вода, която се е събрала в тунели под същия реактор. Голяма част от нея беше изпомпана в хранилищата на другите енергоблокове, но нивото й все още е високо - 95 сантиметра.