Международното разследване на падналия самолет на Malaysia Airlines в Украйна ще бъде удължено с 9 месеца, обяви Австралия, предаде ДПА.

Правосъдният министър Майкъл Кийнан заяви, че съставеният от експерти от Холандия, Австралия, Белгия и Малайзия разследващ екип е постигнал съгласие да работи по случая до 15 август 2015 г.

Докато участващите държави се съгласиха да се удължи съвместното разследване до август 2015 година, аз подчертах, че Австралия е решена да работи толкова, колкото е нужно, за да изправи виновните пред правосъдието", допълни министърът.

Самолетът с полет от Амстердам до Куала Лумпур падна в Източна Украйна на 17 юли. Загинаха всички 298 души на борда, от които 196 холандци, 43 от Малайзия и 38 от Австралия.

Воденият от Холандия екип има ограничен достъп до мястото на катастрофата, тъй като е конфликтна зона, в която се водят боеве между украинската армия и проруските сепаратисти. И двете страни се обвиняват за падналия самолет.

През септември беше изнесен предварителен доклад, в който се отбелязва, че чужди предмети са допринесли за падането на самолета.