Международната общност се мобилизира в помощ на Япония. Европейската комисия съобщи, че е задействала механизма за гражданска защита по молба на азиатската страна след вчерашното мощно земетресение.

В съобщението на ЕК, цитирано от Дойче веле, се посочва, че Япония очаква подкрепа със спасителни екипи, както и кучета за издирване на хора.

Еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева заяви, че ЕС ще реагира възможно най-бързо.

Япония е една от най-подготвените страни в света за справяне с последици от земетресения, но мащабът на труса и вълните цунами налагат международно съдействие, допълни тя.

Междувременно стана още ясно, че САЩ изпращат над 140 души, които да помогнат в издирването и спасяването на пострадали от бедствието. Американската агенция за международно развитие уточни, че спасителните екипи се придружават от кучета-спасители и 75 тона оборудване.

Над 68 екипа от 45 държави предложиха помощ на Япония. Засега обаче тя е поискала такава от доста малък брой страни, стана ясно от думите на Елизабет Бирс от Бюрото по координация на хуманитарните въпроси на ООН.

За Япония вече пътуват спасителни екипи от Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и САЩ. Сред страните, които са оказали помощ до момента, са Сингапур, Швейцария, Швеция.

Великобритания пък изпраща 63 спасители и 11 тона оборудване, които да помогнат японците в акциите след бедствието.

Франция също ще изпрати спасители в Япония, потвърди френският министър на външните работи Ален Жупе.