Компанията-оператор на авариралата японска АЕЦ „Фукушима" ТЕПКО започна да изсипва в морето в близост до централата чували със зеолити, които могат да абсорбират радиоактивните вещества, съобщи „Киодо". Подобна операция се извършва и в дренажната система на Втори и Трети блок.

Целта е да бъде намалено съдържанието на радиация в морската вода. Припомняме, в нея бяха замерени стойности от 88,5 бекерела на литър.

Зеолитите са неорганични алуминиево-силикатни минерали с „отворена" структура. Кристалната им решетка служи като сито и може да задържа определени вещества.

Междувременно американските власти отмениха предписанието към дипломатите си да напуснат Япония. От Държавния департамент посочиха, че „операцията по охлаждане на реакторите на АЕЦ „Фукушима" се развива успешно, частично са възстановени водо- и енергоподаването".

Въпреки това, не се препоръчва пребиваването в радиус от 80 километра около централата, тъй като „ситуацията е сериозна и са възможни непредвидени ситуации".

Жертвите от катастрофалните земетресение и цунами, ударили Япония на 11 март, станаха общо 13 439. По данни на полицията 14 589 се водят безследно изчезнали, а 150 000 останаха без покрив над главите си.

Веднага след природните бедствия, Япония стана жертва на друга катастрофа - реакторите на АЕЦ „Фукушима-1" останаха без охлаждане и се появи риска от стопяването им. След серия от водородни експлозии в сградите им и изтичане на силно радиоактивна вода в морето, инцидентът достигна до последната седма степен по международната скала, като по този начин се изравни с този в Чернобил.