Японското правителство призна, че е държало в тайна поне 5 хиляди измервания и оценки за радиацията, разпространена във връзка със събитията в АЕЦ "Фукушима-1", предаде БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

Гоши Хошоно - съветник на премиера Наото Кан и член на щаба за ликвидиране на последиците от аварията, предизвикана от разрушителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха страната на 11 март, заяви, че тези действия са продиктувани от стремежа да не се допусне паника сред населението.

Тази позиция бе погрешна, изтъкна той и увери, че занапред цялата информация за АЕЦ "Фукушима-1" ще бъде огласявана и разпространявана незабавно.

След 11 март в АЕЦ „Фукушима - 1" бяха регистрирани редица аварии, които извадиха извън строя системата за охлаждане. В резултат на инцидента от централата бяха регистрирани няколко изтичания на радиация, което принуди властите да евакуират хората в радиус от 20 километра.

Според последните данни земетресението с магнитуд от 9 по скалата на Рихтер е убило над 14 704 човека. Около 11 000 се водят безследно изчезнали. Най-много са жертвите в префектура Мияги - 8 842, следва префектура Ивате - 4 302, Фукушима 1 496.

Вчера японският парламент одобри първия извънреден бюджет от 50 милиарда долара за 2011-2012 финансова година, който е предназначен за възстановяване от разрушителното земетресение и последвалото го цунами.

Гласуването на извънредния бюджет продължи два дни. Приетият бюджет превишава размерите на аналогичния бюджет от 1995 година, който тогава беше гласуван за възстановяването на пострадалия от мощно земетресение район Кобе. Тогава бяха отпуснати 40 милиарда долара.