Правителството на Япония разглежда възможността да изкупи дела на ТЕРСО в авариралата японска централа „Фукушима-1", за да не допусне компанията да фалира. Операторът снабдява с електричество важни части на остров Хоншу - трегиона Канто, където се намира столицата на страната, съобщава РИА Новости.

Влагането на държавни средства в ТЕРСО е жизненоважен вариант, заяви генералният секретар на японския кабинет Юкио Едано.

Предполага се, че държавните вложения могат да обезпечат изплащането на компенсации, както на компании, така и индивидуални, които са пострадали в хода на ядрената криза. От друга страната това ще послужи като гарант за безпроблемното подаване на електроенергия на Токио през следващите години.

По-рано бе съобщено, че делът на ТЕРСО не превишава 50%.

Операторът действително може да получи помощ от японските власти - само за една седмица, след като страната беше ударена от разрушителното земетресение и последвалото го цунами, капитализацията на компанията падна рязко. Освен това ТЕСО е един от лидерите по обем на издадени облигации в страната. В момента обемът на дълговите книжа на ТЕРСО в обръщение достига 5 трилиона йени, което е 60.7 милиарда долара.

Ситуацията в операторът бе коментирана от премиера на страната Наото Кан. По думите му властите в страната помагат на компанията, ако обемът на компенсациите за щетите от аварията в АЕЦ „Фукушима - 1" се окажат по-големи от финансовите възможности на оператора.

След разрушителното земетресение на 11 март и последвалото го цунами в атомната централа бяха регистрирани редица аварии, а системите за охлаждане излязоха извън строя. На няколко пъти имаше изтичане на радиация. В момента зоната за евакуация около централата е 20 километра.

По-рано бе съобщено, че радиацията около японската АЕЦ „Фукушима 1" силно затруднява прибирането на телата на мъртвите в района. Близо 1 000 трупа на загинали след бедствията, разтърсили азиатската страна, все още се намират в района на авариралата атомна централа. Според източници, пожелали анонимност, телата на мъртвите са били подложени на силни лъчения и това е разколебало местната полиция да пристъпи към събирането им поради риска от разпространение на радиоактивното замърсяване.