След като Росексимбанк успя да купи 80% от ДЗИ, има опасност застрахователното дружество също да отпадне от списъка на дружествата, които ще бъдат търгувани с компенсаторни инструменти. В момента ДЗИ все още е непублично дружество и според последните изявления на шефа на Росексимбанк г-н Кюлев, то едва ли ще стане такова в близко бъдеще.

За да стане публично, това дружество трябва да има решение на новия съвет на директорите, а такова в скоро време не се предвижда. При това положение законово е невъзможно 20% от него да бъдат приватизирани през БФБ чрез компенсаторни инструменти. Остава единствената възможност дружеството да бъде приватизирано от Агенцията за приватизация чрез инвестиционни бонове, тъй като там липсва изискване то да бъде публично.

При условие обаче, че над 50 акционера придобият дялове според новоприетия Закон за публично предлагане на ценни книжа, Кюлев ще бъде принуден да направи новото дружество публично.

Днес на пресконференция г-н Кюлев обяви, че ще бъде увеличен eфeктивно капитала на ДЗИ с около 3 млн. лв в срок от 30 дни. Щяло да последва и ново увеличение на капитала в близко бъдеще. Ако това стане държавата ще се раздели с около 2% от дружеството още следващият месец.

Новият собственик Росексимбанк съвсем законно има право да увеличи капитала преди продажбата на 20-те % държавен дял. От АП намекнаха че знаят за намеренията на Росексим и търсят решение на проблема.

Няма да е изненада ако фирми близки до Росексим, се включат в търговете за миноритарният дял за ДЗИ. Досега банката не е забелязана като сериозен купувач на компесаторни инструменти на БФБ, но според осведомени тя никога не е играла явно, а използва други контрагенти - примерно СИБанк, която в момента е много активен играч на пазара.

На пресконференцията г-н Кюлев заяви че в момента по голяма грижа му е мажоритарният пакет отколкото миноритарния и дружеството му все още не е взело решение дали да отправи търгово предложение към бъдещите миноритарни акционери. При всички случаи подобен подход звучи малко несериозно покрай една от най крупните приватизационни сделки за тази година.

По този начин вероятността ДЗИ да стане публично намалява значително. От последните интервюта на г-н Кюлев съвсем ясно става, че той няма никакво желание ДЗИ да стане публична компания..

Така че спокойно можем да обявим, че още един от сините чипове, предложени за продажба чрез компенсаторни инструменти, ще отпадне. Пред Кюлев варианти много, пред държавата комай нито един.

След Панаирите идват нови панаири.