Концепция за експортна политика на България до 2013 г. предлага Министерството на икономиката.

„Визия 2013" предвижда селективна подкрепа на инвеститори с експортна ориентация, активно излизане на чуждия пазар на Българската агенция за инвестиции, подобряване на бизнес-климата, маркетингова подкрепа на експорта.

Предвижда се създаване на Експортна агенция. Министерството очаква да бъдат прилагани допълнителни насърчителни износа мерки и директно про-експортни действия на политиците.

Реализацията на Визия ‘2013 ще доведе до трайна положителна промяна на търговския баланс на страната, установява Агенцията за икономически анализи и прогнози, екстрапулирайки заложените в концепцията за експортна политика мерки.

Според заместник-министъра на икономиката Явор Куюмджиев експортната агенция би могла да бъде структурирана и да заработи до края на годината.

До тогава предстоят широки дискусии с бизнеса и различни организации на предлаганата концепция, и да бъде одобрена от правителството като политика.

За последните 10 месеца външната търговия на България е на червено с 5.4 млрд. евро, посочи Куюмджиев и подчерта, че въпреки ръста на експорта с над 9%, нарастването на вноса е значително по-голямо - около 15%.

Има само два начина за обрат - единият е да се съсредоточим върху производството на евтини стоки, но нямаме шанс да се преборим с източните икономики и затова е неприемлив, посочи Куюмджиев.

Другият начин да заложим на производството на стоки с добавена стойност и стратегията предлага имено това на базата на анализи.

Очаква се да бъдат очертани приоритетните пазари, както и приоритетни сектори.

При разработването на концепцията е ползван опитът на страни като Чехия, Коста Рика, Гватемала и др.