За налагане на мораториум върху износа на дървесина и дървесни полуфабрикати до конституирането на Национална агенция по горите, настояват група депутати, основно от ОДС, СДС и „Атака", а също и независими.

Те внесоха проект за такова решение до председателя  на парламента.

Депутатите настояват за спешни мерки, тъй като са сигурни, че докато се създаде замислената агенция по горите заинтересованите среди използват всички последни възможности, за да се облагодетелстват за сметка на българската гора, българската природа, икономическите интереси на страната и законността.

Исканият мораториум има за цел да постави бариера пред порочната практика.

Вносителите се мотивират с това, че експлоатацията на горите твърде често се извършва без съобразяване с екологичните принципи и в противоречие с националната икономическа целесъобразност в перспектива.
Те посочват като причина конюнктурни комерсиални интереси.

Несъмнено нормативната база подлежи на сериозно усъвършенстване, особено по отношение на организационната структура на горското ведомство и обсъжданията за създаване на самостоятелна национална агенция по горите са достатъчна илюстрация, че е необходима промяна, посочват инициаторите на мораториума.

Те акцентират върху това че междувременно е в ход хищническо безогледно изсичане на горите чрез използване на пропуски в законодателството, заобикаляне на закона и преки закононарушения.

Публична тайна е съществуването на „дървена мафия", многобройни са сигналите за режисирани търгове за сеч, масова е практиката да се сече многократно повече от договореното, а също и отдаването на горски масиви на дълготрайна концесия, посочват вносителите.

Те алармират и че според данни на природозащитни организации  са извършени разпоредителни сделки с над 150 хиляди декара държавни и общински гори в явен обществен ущърб.

Като тревожни примери те посочват и замените на държавни гори с ценни видове или с изгодно местоположение срещу неравностойни частни.

Според вносителите на проекторешението основният икономически интерес е мащабен износ на ценна българска дървесина в суров вид или като полуфабрикати.

Наред с масираното унищожаване на гората, това носи преки вреди за българската икономика, изтъкват още депутатите.

Те са категорични, че час по-скоро трябва да се наложи временна забрана върху дейностите, които нанасят ущърб на гората и страната.

Припомняме, създаване на агенция по горите е част от решението на премиера Станишев за структурни промени в МС.
Другата нова агенция ще е тази по сигурността.