беленеПреговорите по договора за строежа на втората ни атомна централа - АЕЦ „Белене" трябва да завършат до края на месеца. Това съобщи в Москва вицепрезидентът на „Атомстройекспорт" Генадий Тепкян при представянето на проекта в рамките на международния форум „Атомекспо", цитиран от "Всеки ден". Надявам се през март идната година да налеем първия бетон, посочи вицепрезидентът на „Атомстройекспорт".

Според Генадий Тепкян, който ръководи от руска страна строежа на централата, проектът за АЕЦ "Белене" е уникален по своите характеристики и степен на безопасност. По думите му, за по-малко от месец може да бъде проведен стрес-тест, който щял да докаже многото предимства и високата степен на сигурност на бъдещата централа. Окончателният документ за изграждането на АЕЦ „Белене" вече е съгласуван на 90%, изтъкна Тепкян.

Междувременно, български и френски експерти започват съвместна работа по изграждането на нови мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй". За това се договориха в Париж министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и президентът на "Арева" Ан Ловержон. Трайков е столицата на Франция за участие в министерската среща на енергийните министри по въпросите на ядрената безопасност.

Меморандум с френската компания беше подписан в средата на април. Меморандумът между БЕХ и Арева предвижда сътрудничество в прилагането на възможно най-високите стандарти на безопасност в проекти за нови ядрени мощности в България. Сред тях са евентуални нови реактори на площадката на АЕЦ „Козлодуй" и потенциалното изграждане на АЕЦ „Белене".

Удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" и съхраняването и рециклирането на отработеното ядрено гориво също са част от дейностите с потенциал за партньорство по меморандума.