Руската държавната корпорация „Росатом" потвърди новината, че между БЕХ и „Атомстройекспорт" е подписан 13-ти анекс, с който се удължават с още три месеца преговорите по цената и обема работа по проекта за АЕЦ „Белене."

Двете страни изразяват съгласие, че успешното развитие на проекта зависи от съответното привличане на финансиране.

От руска страна се задължиха да съдействат на НЕК при създаването на работна финансова група с потенциални акционери в проектната компания за централата.

Освен това те поясняват, че с подписаното Допълнение преговорите по договора за проектиране, доставка и строителство не се прекратяват.

Към момента на площадката на АЕЦ „Белене" са извършени дейности по подготовка на котлована за започване на строителството на първи блок на централата, пуснат е в експлоатация бетонният възел, построени са почистващите съоръжения, готово е оборудването на строителната и геотехническата лаборатории, осъществени са сондажните дейности и геологическите проучвания на площадката.

Техническият проект на централата е одобрен от техническия съвет на НЕК и е предаден в Агенцията по ядрено регулиране. Eксперти от България, Русия, Германия, САЩ, Великобритания, ЮАР и МААЕ заключиха, че проектът е поколение 3+ и осигурява висока степен на безопасност по всички международни изисквания.

В руски, европейски и български заводи пък е поръчано и се произвежда оборудването с дълъг цикъл на производство, необходимо за централата. Не по-малко от 30% от изработването на оборудването, дейностите и услугите ще бъдат осъществени на територията на България, което ще осигури печалба на предприятия и организации от реалния сектор в страната.

Експертите изтъкват, че със строителството на АЕЦ „Белене" ще бъдат създадени десетки хиляди работни места на площадката и извън нея. Освен това ще се ограничи износа на работна ръка от България и ще съдейства за социално-икономическия растеж на страната.

На 24 юни от Държавната корпорация Росатом" съобщиха, че не са получавали от България предложение да бъдат замразени преговорите за строителството на централата. Часове по-късно тази информация бе опровергана от икономическия министър Трайчо Трайков, който заяви, че дори е получил отговор на изпратеното от неговото ведомство писмо.