Ефектът от изхода на референдума във Великобритания като цяло ще се усети от световната икономика. Това прогнозира изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, цитиран от БНТ.

Според него страната ни ще бъде най-малко засегната, защото има скромна икономика. Щели сме да усетим косвените ефекти заради отражението на изхода от референдума върху държави - водещи партньори на Великобритания, с които икономиката ни е обвързана. Такива са Холандия и Германия.

Холандската страна е изчислила, че се очакват загуби в размер на 10-12 млрд. евро заради референдума.

Данев коментира, че неумението на ръководството на ЕС да се справи със ситуацията ще има тежки икономически последствия за Европа и оттам за България, но чрез другите страни.

Той посочи, че Великобритания е осмият ни търговски партньор в износната листа. В исторически план винаги сме били в периферията на имперската политика на Великобритания и стокообменът ни е относително нисък – под 2,5 на сто от общата търговия на страната.

Шефът на БСК коментира, че с изключение на недвижимите имоти, британските инвестиции са символични. Тези в недвижимостите пък често играели спекулативна роля.

Божидар Данев смята, че може да се говори за загуби в туризма, където имаме известни позиции.

Относно косвените щети за България, Данев посочи, че водещите не са свързани с вноската в бюджета на ЕС на Обединеното кралство. Той обясни това с факта, че финансовият евродопунг на структурните фондове не винаги играл положителна роля за българската икономика. Данев смята, че по-премереното изразходване на фондовете може да доведе до положителни резултати. Мощта на играещия главна роля в разпределението на тези средства политически елит можела също да намалее.

От реакцията на ръководството на Евросъюза зависело дали ще има ефект на доминото, смята още Божидар Данев. Според него нормалното поведение било ръководството на Общността да последва примера на министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън.

Данев е категоричен, че Брекзитът е индикатор за неумението на ръководството на ЕС да се справя със сложни задачи, които имат тежко наследство. По думите му Евросъюзът е показал демонстративно, че не може да се справи с проблема с бежанците. Сега не можел да се справи и с проблема с оставането на Великобритания в ЕС.