Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил прие новоназначения ръководител на Делегацията на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис. По време на срещата министър Кабил запозна Хъмфрис с политиката на МЗГ и изпълнението на ангажиментите към ЕС, като специално акцентира върху изграждането на Интегрираната система за администриране и контрол и предстоящото акредитиране на Разплащателната агенция.

За 99 % от територията на страната МЗГ разполага със самолетни снимки, като незаснети остават само високите части на Рила планина и по-конкретно връх Мусала, които са трудно достъпни, съобщават от пресцентъра на МЗГ.

В момента на ортофотокартата се нанасят заснетите площи около АЕЦ "Козлодуй". За 94 % от територията вече има изработена ортофотокарта, а 96 935 кв. км. са дигитализираните физически блокове /87 % от територията на страната/, информира министър Кабил.

Теренни проверки са направени на 3214 землища в страната от общо 5000. Предварителната регистрация е направена от 47 000 земеделски производители. До 15 май 2007 година всички ползватели трябва да посочат културите, които отглеждат върху парцелите си. МЗГ има готовност да стартира информационна кампания за идентифициране на земеделските парцели, посочи министър Кабил.

По отношение на Разплащателната агенция министър Кабил информира ръководителя на Делегацията, че е започнал предакредитационният одит на агенцията. С една седмица по-рано от предвидения график ще бъде представен окончателния доклад за акредитация на РА.

898 млн. лева е общата сума от бюджет 2007 година за прилагане на общата селскостопанска политика у нас за първата година след присъединяването, информира министър Кабил.

По време на разговора той изрази увереност, че съвместната работа между МЗГ и Делегацията на ЕК у нас ще продължи успешно и след присъединяването на България към ЕС.