Традиционната забрана за употреба на алкохол покрай изборния ден - 25 май, няма да касае заведенията, където абитуриентите ще празнуват.

Стана ясно, че заповедта на кмета относно забраната за употреба на алкохол касае 25 май и употребата, консумацията и продажбата в района на изборните места - това са районните избирателни комисии и изборните секции. Това означава, че в заведенията, където абитуриентите ще празнуват, забраната няма да важи.

СДВР предприема мерки във връзка с опазването на обществения ред, във връзка с концентрацията на мероприятия през май. Над 2000 полицаи ще бъдат ангажирани за майските събирания, като няма да се налага командироване на допълнителни служители, стана ясно на брифинг в сградата на СДВР.

На 25 май България ще избира своите представители в Европейския парламент, но едновременно с това се провежда и серията от абитуриентски балове. Към тези мероприятия се прибавя и едно спортно събитие - годишнината на футболен клуб „Левски", която ще бъде чествана с различни мероприятия на територията на София.

Едно от тях е именно футболната среща между „Левски" и „Лацио" на 23 май.

Феновете на отбора ще проведат шествие, с което ще отбележат годишнината.

На 21 и 23 май пък ще се състоят и матурите на завършващите 7 и 12 клас.

Във връзка с безпрепятственото провеждане на абитуриентските балове е проведена среща с директорите на всички 123 училища. Определени са точни маршрути на предвижване към сборните пунктове на абитуриентите. При засилени мерки за сигурност ще бъде съпроводено изтеглянето на абитуриентите.

76 са заявените увеселителни заведения, където завършващите средното си образование ще празнуват, но има и такива, които допълнително ще бъдат заявени.

Вече е проведена среща и с охранителите в нощните заведения. Съставени са предписания, според които не трябва да се допуска превишаването на капацитета на заведението. Забранено е и допускането на непълнолетни и малолетни лица след 22:00 часа, както и да се внасят забранени предмети.

Охранителна полиция също е ангажирана с майските мероприятия.

Шефът на КАТ Ивайло Писанов обясни, че основната задача е да не се допускат инциденти във връзка с баловете, изборите и шествието на левскарите. Основните направление на лицата, които ще празнуват баловете, ще бъдат добре обезопасени.

Органите на реда са в тясна връзка със Столичния инспекторат и с Министерство на образованието, така че сборните пунктове на абитуриентите ще бъдат подсигурени от полицията.

Иначе най-важното е всички да подходят отговорно - абитуриентите, техните родители, близки, както и органите на реда.

За абитуриентските балове ще бъдат използвани и мобилните камери, които да снимат нарушенията, но призивът е да не се извършват такива. Полицаите си дават сметка, че вследствие на голямата емоция, абитуриентите си позволяват някои нарушения.

Органите на реда няма да помрачават емоциите на празнуващите, но при фрапиращи нарушения, когато има реална опасност за тях и за другите участници в движението, ще се намесват.

Нарушителите трябва да знаят, че ще бъдат санкционирани. За неправилен превоз на пътници, като например така популярното излизане през прозорци, нарушителите ще олекнат с 20 лева.

Органите на реда призовават абитуриентите да се веселят, но да не сядат зад волана след употреба на алкохол.

Празничните събирания ще бъдат най-интензивни на 24 и 25 май. Министерство на образованието и Регионалният инспекторат на образованието са взели съответните мерки и заради изборите на 25 май сборните пунктове тази година няма да бъдат в училищата.

Алтернативните места, където абитуриенти, родители и приятели ще могат да се съберат, са в района на залите „Универсиада" и „Фестивална", както и около храм-паметника „Св. Александър Невски". По този начин двете мероприятия няма да си пречат.