"Европа трябва да бъде континентът на мира, свободата и съвместното битие." Toва заяви водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия Манфред Вебер на официалното предизборно събитие на ГЕРБ и СДС в столичната зала "Арена Армеец".

Той поздрави всички в залата на български език със "Здравейте, приятели, здравей България!"

Вебер бе посрещнат в залата с изпълнението на химните на България и Европейския съюз, мощна европейска вълна с плакатите "The power of we Weber", с изпълнението на 100 каба гайди и бурни аплодисменти. 

Борисов се опасява от нов Костинброд

Борисов се опасява от нов Костинброд

Призова местните структури да поискат прошка за грешките

Вебер подчерта, че гласът на България в ЕП се чувал чрез българските евродепутати.

"Моля ви разпространете новината до всички българи. България я уважават в Европейския парламент", акцентира кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия.

Той призова, че не бива да се приемат за даденост постигнатите резултати до настоящия момент. "Много неща трябва да се случат в Европа и да се промени Европа, да се реформира, за да отговори на предизвикателствата на следващите десетилетия. Трябва да се открие нова глава в славната история на ЕС - сигурност, държавност и държавата да победи каналджиите, защото не е необходима нелегална миграция в Европа", изтъкна Вебер.

По думите му второто заглавие в новата история на Европейския съюз трябва да бъде защитата и опазването на границата, посочи Вебер и допълни, че ако спечели евроизборите ще работи затова България да стане член на Шенгенското пространство.

Другите важни цели на Вебер са инвестиция в младежите и продължаване на заделяне на фондове за подобряване на инфраструктурата и Европа да стане континент, в който никой да не са налага да напуска родното си място, за да търси препитание. 

"Всеки трябва да има равни възможности за реализация, равни условия на живот, еднакви социална закрила", отбеляза Вебер.

Неговото мото е, че трябва да се работи за "Европа на равнопоставените и равни свои граждани. Европа на равенството".

Вебер заяви, че  в ЕНП са толкова силни, защото са многообразни в културно, кулинарно и езиково отношение.

Това, по което всички си приличаме във всяко селце и всяко един град в Европа е, че има църква, завърши той. 

От своя страна в началото на изказването си премиерът Бойко Борисов се пошегува с всички в залата и заяви, че в Германия по 6 минути се ръкопляска. Премиерът припомни, че той и Вебер имали дълга история. Вебер хич не харесвал България в началото, но сега са най-големите защитници и пропагандатори на страната ни.

"Европа е организъм и система. България има правителство и Европа ще има правителство, когато Манфред Вебер спечели евроизборите", сигурен е премиерът и заръча на Вебер да не забравя залата, когато отлети от България.

На официалното събитие в залата присъстваха още всички министри от кабинета на "Борисов-3", вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на СДС Румен Христов, кметът на Община Бургас Димитър Николов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, парламентарният шеф Цвета Караянчева, народни представители и други.