Жужеше се като кошер в инспектората, че е имало обаждания от премиера заради проверката на Леденика. Това обяви Спас Шопов, бивш ръководител на Инспектората на Агенция „Митници" пред парламентарната комисия за Мишо Бирата.

Стана ясно, че след като скандалът с Мишо Бирата излязъл в публичното пространство, в митниците се залагало кой пръв ще си тръгне - дали шефът на митниците, или шефът на мобилните групи, които са правели проверките.

Инспекторатът се заел със случая след медийния скандал около него. Ваньо Танов си говорел по темата със Спас Шопов и му казал веднъж „Шопов, внимавай кои хора проверяваш, че да не попаднеш на приятели на премиера, че и двамата ще си ходим".
Предупреден бил, че проблемът на богатите е, че когато си плащат, не желаят да бъдат обезпокоявани.

Мобилните групи на Митниците установили редица нарушения в Леденика. Мишо Бирата се оплакал на тогавашния премиер Бойко Борисов за проверката на фабриката му, който на свой ред скастрил Ваньо Танов.

Генералът жестоко ме намачка за тази проверка, ожалил се Ваньо Танов на Спас Шопов.

Стана ясно още, че един от служителите, проверили Леденика и констатирали нарушенията, е Иван Манев, който 10 дена след констатациите е отстранен от длъжност.

Не сме имали такъв случай от години в агенцията, отбеляза още Шопов и каза, че в агенцията рядко се виждал „приятелски огън", както той се изрази към директора на Агенция „Митници".