Гуверньорът на БНБ Иван Искров е уверил шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, че ще подаде оставка на 19 юни. Това е станало ясно по време на заседанието на комисията, съобщава БГНЕС.

Искров не участвал в задкулисни договорки и не се поддавал на натиск
Още...

Стоянова обясни, че Искров е заявил, че ще си подаде оставката, в момента, в който бъде внесена една кандидатура за управител на БНБ. „С него определихме дата 19 юни, ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ", закани се Менда Стоянова.

Искров е дал това обещание на Стоянова в неофициален разговор миналата седмица.

Шефката на бюджетната комисия е категорична, че докато Искров не подаде оставка, новият управител на БНБ няма да бъде избран на 1 юли.

Припомняме, през октомври изтича мандатът на настоящия гуверньор на БНБ Иван Искров. След фалита на КТБ той нееднократно бе призоваван да подаде оставката си, предимно от членове на управляващото мнозинство. На множеството отправени искания към него да подаде оставка Искров отговори, че ще го направи, ако управляващите имат готов вариант за негов наследник.

ГЕРБ вече представиха своята кандидатура - Димитър Радев. Реформаторите пък готвели три кандидатури за шеф на БНБ.

След изказването на Стоянова, бюджетната комисия прие единодушно нови правила за избор на управител на БНБ. Очаква се той да бъде избран на 1 юли.

Според част от тях кандидатите за нов управител на БНБ ще бъдат изслушани на заседание на комисията. Всяка ПГ и независим народен представител ще може да прави предложение за един кандидат за управител на БНБ. Заседанието по избор на кандидат се излъчва пряко в интернет. Гласуването за него е явно чрез компютризираната система за гласуване.

Менда Стоянова обясни как може да се случи това. Тя изтъкна, че следващата сряда процедурните правила може да бъдат приети в пленарна зала. След това в четвъртък в комисията на първо четене да бъдат разгледани измененията в Закона за БНБ. Тези изменения касаят ако управител или подуправител не е довършил мандата си, избраният на негово място да не го довършва, а да изкара пълен мандат. Менда Стоянова очаква тази промяна в закона да се приеме на 10 юни в пленарна зала.

Следвали седем дни за предложения, които изтичат на 17 юни. След като изтекат всички предложения се качват на сайта на парламента, където трябва да останат още седем дни. Така Стоянова изчислява, че се стига до датата 24 юни, която се пада в сряда.

Шефката на бюджетната комисия коментира, че кандидатите ще могат да бъдат изслушани веднага в четвъртък. След изслушването им, тя смята, че спокойно може да се мине на 1, 2 или 3 юли към избор на кандидат в зала.

Ако имаме оставката на Иван Искров на 19 юни, си избираме нов управител на БНБ съвсем по закон. Ние няма да сме избрали новия преди да имаме оставка на Искров", поясни Менда Стоянова.