Осигурителен стаж за пенсия си купуват все повече нашенци. Със 70 % са се увеличили хората, които са се възползвали от това си право през първото тримесечие на годината, съобщава Нова телевизия, като се позовава на данни от НОИ.

Клавдия Иванова се сблъсква с проблема да си навършил годините за пенсия, да не ти достига трудов стаж и в същото време да си безработен. Безуспешно цяла година търсила препитание.

„Никъде не ни искат...и като чуят годините и край", споделя жената. Тя признава, че няма как да не се притесниш, като няма нито работа, нито пенсия. Децата й давали пари, но нея я е срам да ги вземе.

За да може да се пенсионира, Клавдия Иванова се принудила да си купи липсващия й осигурителен стаж - 3 години и осем месеца. За целта внесла 3294,42 лева. Условието за купуване на стаж е да се внесе цялата сума накуп, а не разсрочено.  Макар и с 200 лв. месечно, сега тя се чувства спокойна.

Българите се принуждават да плащат за стаж заради безработицата и новите правила за пенсиониране.

Бившата министърка на труда и социалната политика Христина Христова коментира, че има утежняване на всички критерии за придобиване на право за пенсия. „Увеличава се пенсионната възраст, макар и поетапно, увеличава се осигурителният стаж, вноска, естествено, че това кара хората, които имат възраст, да се обърнат към тази опция", посочи тя.

Експертите прогнозират, че сметките на НОИ ще се объркат от по-големия брой новоотпуснати пенсии тази година.

Прогнозата на експертите е, че по-големият брой новоотпуснати пенсии през тази година, ще обърка сметките на НОИ.