Излишното централизиране на големите проекти, над 10 млн.лева, през одобрения от държавата, чрез Министерството на инвестиционното проектиране, може да затрудни инвестиционната програма на Столична община през 2014 година.

Това заяви на пресконференцията на сините общински съветници в СОС Прошко Прошков, който е и член на Националния съвет на „Движение България на гражданите" от Реформаторския блок.

Правителството взе това недалновидно решение през лятото и сега редица големи проекти ще се търкалят по чекмеджетата на това министрество и ще чакат одобрение месеци наред, за да стартират, посочи още Прошков.

По думите му прекомерната централизация може да създаде проблеми при големи проекти за около 10 млн.лева, за които според това дали стойността им е под или над тази сума, следва да бъдат одобрявани съответно от Столична община или от Инвестиционното министерство, което от своя страна да ги натовари евентуално с обжалване на одобряващата страна, съдебни спорове и юридически проблеми в търговете.

По време на пресконференцията проф. Вили Лилков - общински съветник от ДСБ, представи проектите, които сините съветници предлагат за 2014 година, като подчерта, че ако кметът поеме ангажимент те да бъдат финансово обезпечени и изпълнени, групата на сините съветниците от ДСБ, СДС и ДБГ (Синята коалиция) биха подкрепили бюджета на София.

Лилков подчерта, че става дума за 31 предложения, които произтичат от поетите ангажименти към избирателите на сините партии и за които има решения на СОС, но не е започнало никакво изпълнение.

Прошко Прошков от ДБГ допълни, че сред предложените дейности особено значение има въвеждането на публични регистри, достъпни през интернет от гражданите, за общинската собственост, наемите на площи, обществените поръчки, рекламните съоръжения и др. По думите му, модерен портал за електронни услуги би улеснил гражданите на София и би намалил бюрокрацията.

Съветниците посочиха, че в столицата има около 10 хиляди незаконни гаражни клетки, които заемат около 300 декара площ, и настояват столичната управа да разработи програма за премахването им.

Те поставиха специален акцент и върху увеличаването на спортните зали в 24-те района на столицата, за което са нужни около 30 млн. лева, а успешен пилотен проект в Челопечене може да се изплозва и за останалите райони.

Сред мерките на сините общински съветници са още програмата за защитени домове за възрастните хора, увеличаване на дневните центрове за хора с увреждания, изграждане и реконструкция на парковите пространства („Западен парк", парк „Възраждане"), както и на площада около НДК.