В последните седмици във Варна се наблюдава значително увеличаване на случаите на салмонелоза.

В същото време, в България се отчита двоен и дори по-голям ръст на заболелите от Covid-19, в сравнение с предходната седмица.

Тази информация беше предоставена от проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), в интервю за Българското национално радио (БНР).

"Това означава 69 случая за седмица, а миналата бяха 32. Не се очаква голяма вълна, но ще продължават да растат, въпреки че няма да стигнат далече.

Това е Омикрон, няма промяна в симптоматиката и няма повишение на нивото на хоспитализации, но все пак е сериозно заболяване," обясни проф. Христова.

Според нея, Covid-19 започва с дразнене в гърлото, болка, кашлица, хрема и характерната за вируса отпадналост, която пречи на изпълнението на ежедневните задължения.

Националната система за борба с COVID-19 спира да функционира от 1 юли

Националната система за борба с COVID-19 спира да функционира от 1 юли

Случаите ще се съобщават веднъж седмично

Вирусът не остава само в гърлото, а навлиза в кръвта и предизвиква системни оплаквания. Има възможности за усложнения, свързани с навлизането на вируса в кръвта и увреждане на вътрешната обвивка на кръвоносните съдове.

Проф. Христова обясни, че вълната от нови случаи на Covid-19 се дължи основно на варианта Омикрон, който продължава да доминира. Въпреки че няма нова промяна в симптоматиката на заболяването, нарастващият брой случаи е сериозен индикатор за разпространението на вируса.

Заразените с COVID-19 вече ще се самоизолират за 14 дни

Заразените с COVID-19 вече ще се самоизолират за 14 дни

По преценка на лекуващия лекар

Проф. Христова отбеляза, че няма увеличение на броя на хоспитализираните, което е положителен знак, но все пак е необходимо повишено внимание.

В заключение, проф. Христова призова гражданите да бъдат внимателни и да спазват препоръчаните предпазни мерки. Тя напомни, че салмонелозата и Covid-19 са сериозни заболявания, които изискват навременна диагностика и лечение.

Европа готви нов договор за ваксини срещу COVID-19

Европа готви нов договор за ваксини срещу COVID-19

Този път блокът си е научил урока и не се обвързва с бройки

Спазването на хигиенни норми и мерки за социална дистанция продължават да бъдат ключови за предпазването от разпространението на тези заболявания.