Бившият главен архитект на София Петър Диков предлага друго място на изграждане на детската болница - медицинският комплекс в София, който се намира на мястото на недовършената клиника по вътрешни болести. Предложението е аргументирано в неговия блог petardikov.bg.

Последното развитие по казуса е, че през юли 2021 г. от Здравното министерство официално се отказаха да градят болница в изоставеното с години скеле в двора на УМБАЛ "Александровска", определено за детска болница. 

Сербезова: И трите дружества отказват сливане в една детска болница

Сербезова: И трите дружества отказват сливане в една детска болница

По сливането вече имало 4 протокола

След това служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров предложи националната педиатрична болница да бъде изградена в двора на болница "Лозенец". Той подписа протоколно решение, с което започна сливането на СБАЛ по детски Болести "проф. Д-р Иван Митев" и болница Лозенец, известна като бившата Правителствена. Още първият ден новият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова спря сливането на двете лечебни заведения и проекта за изграждане на нова детска болница. Тя обясни, че ще даде окончателно становище къде да бъде разположена националната Педиатрия, след като се запознае с документите по проекта. По думите й старият строеж в двора на Александровска болница "има своите предимства".

Разполагането на нова детска болница в стар бетонов скелет отпреди 40 години е "все едно да сложиш процесора на смартфон в кутията на телефон с шайба", пише архитект Петър Диков. Построяването на нова болница в двора на "Лозенец" по думите му е "престъпление към Южен парк, а вмъкването на нова детска болница в съществуващите сгради на Правителствена болница е "разтури къща, направи колиба".

От Камарата на архитектите разграничават експертизата и политиката за детска болница

От Камарата на архитектите разграничават експертизата и политиката за детска болница

Искат анализ на детската заболеваемост

Той е убеден, че новата национална детска болница трябва да се разположи в медицинския комплекс в София. Така, по думите му, ще може да се осигури възможност специализираната детска болница да използва освен собствения си и целия кадрови и технически ресурс на останалите болници, които се намират в комплекса. Подходящото място е недовършената сграда на клиниката по вътрешни болести, аргументира се Диков и твърди, че този "скелет" е много по-лесен и евтин за премахване.

Освен това, според предвижданията на устройствения план, там е предложена "болнична сграда" без уточнения, така че виза може да се издаде веднага и да започне премахването на съществуващата бетонова конструкция.

Архитект Диков изтъква, че мястото е на по-малко от 100 м от спирка на метрото, спирки на тролейбус и спирки на автобус. Има прекрасна паркова част, която би могла да стане великолепен двор на детската болница. Към детската болница може да се включи и бившата Патофизиология - сграда с чудесна архитектура, паметник на архитектурата, която е пред самосрутване, пише бившият главен архитект на столицата Петър Диков.

Припомняме, на 7 декември 2021 г. служебният министър Стойчо Кацаров обяви решението си да се строи в двора на болница "Лозенец", а и за сливането на двете болници, което срещна съпротива на медиците. Според специалисти механичното събиране на двете болници ще унищожи университетската лечебница.

Междувременно от Софийския университет спряха практиката на 1000 лекари, които се обучават в болница "Лозенец".

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Строежът на детска болница получи статут с национално значение.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

Лекари, родители, архитекти започнаха протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта.

На 27 май 2020 година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница.

На 10 юни 2021 година представители на кауза "За Доброто", майки, архитекти и инженери внесоха в Президентството петиция за спиране на договора за строеж на Национална детска болница, подписан преди година от правителството на премиера Бойко Борисов.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров прекрати окончателно идеята за строеж на болницата в рамките на скелето в двора на Александровска, като смени на ръководството на Държавна инвестиционна компания, която отговаря за строителството на Национална детска болница. Отделно на това МЗ даде на Специализираната прокуратура документи за проекта за строителството на детската болница, като има съмнение, че бившият премиер Бойко Борисов и министрите от неговия кабинет Костадин Ангелов и Кирил Ананиев са нарушили закона и са ощетили държавата.