Европейският футболен пазар нараства до 15,7 млрд. евро през 2008/09, отчита анализ на Делойт.

Първите коментари са, че това е доказателство за устойчивостта на футбола на рецесията и световната икономическа ситуация.

"Големите пет" първенства - Англия, Франция, Италия, Германия и Испания, по отделно са успели да увеличат приходите си и през 2008/09 допринасят към колективната сума общо 7.9 млрд евро (при 7.7млрд. евро през 2007/08 ).

Бундеслигата, Серия А и Лига 1 бележат ръст и в трите основни източника на приходи - от излъчване, от продажба на билети за мачовете и други търговски приходи.

Английската Висша лига генерира най-високи приходи в световния футбол и със своите клубове тя достига 2,3 млрд. евро.

Единственият минусов показател на Острова е посещаемостта на мачовете с 4 %. Това според Делойт обаче до голяма степен се дължи на изпадането на Нюкасъл Юнайтед от лигата.

Бундеслигата отбелязва впечатляващ ръст от 10% на приходите, които достигат до 1,575 млрд. евро и изпреварват приходите на Ла Лига, достигащи 1,501 млрд. евро в резултат на тройната победа на Барселона и Реал Мадрид, докато приходите на останалите 18 клуба намаляват.

Приходите от италианската Серия А са се увеличили със 73 млн. евро (5%) до 1,494 млрд евро, и изпреварват френската Лига 1, чиито приходи (1,048 млрд евро) за първи път надвишават 1 млрд.евро.

В коментар на данните от съдружника в Делойт Дан Джоунс се казва, че продължилият ръст на приходите на европейския футбол демонстрира впечатляваща устойчивост на съществуващите изключително трудни икономически условия и това е в резултат на неизменната лоялност на феновете, както и на запазилата се атрактивност на футбола за спонсорите и телевизионните оператори.
Безспорно, най-голямото предизвикателство за футбола не е генерирането на приходи, а необходимостта от много по-голям контрол върху разходите - най-вече върху работните заплати на играчите и трансферните такси, добавя Джоунс.

Заплатите на „Големите пет" първенства са се увеличили с 305 млн евро (6%), и за първи път надвишават 5 млрд. евро.

В Англия и Италия ръстът на заплатите е по-голям от нарастването на приходите, което оказва допълнителен натиск върху оперативната печалба.
Бундеслигата се установи като най-печелившата лига в Европа със своите клубове, които генерират увеличена оперативната печалба от 172 млн евро и лесно изпреварват Висшата лига, чиито печалби паднаха чувствително до 93 млн евро.

Серия А и Лига 1 остават на загуба. В Испания, Барселона и Реал Мадрид, генерираха значителни оперативни печалби, но останалите клубове отчетоха значителна обща оперативна загуба.

Данните сочат, че заплатите в премиерните клубове са нарастнали с 12% (121млн.евро) при инфлация на заплатите от 11% във Висшата лига ( £ 132млн) и на Бундеслигата ( 78 млн. евро).

Увеличението в Ла Лига и Лига 1 е в по-малки размери - съответно с 4% и 3%. Отношението заплати/приходи в Бундеслигата остава най-здравословно сред "големите пет" първенства на 51%, а Серия А отчита най-високите 73%.

Основният източник на приходи продължава да бъде правата за излъчване - 3,712 млрд. евро (47%) към общите приходи за 2008/09.

Приходите от продажба на билети за мачовете на „големите пет" лиги са се увеличили с 39 млн евро (2%) и достигат 1,795 млрд евро през 2008/09, докато търговските приходи са се увеличили със 117 млн евро (5%) и достигат 2,437 млрд евро.

Посещаемостта на мачовете се е увеличила в три от петте големи първенства през 2009/10 (Бундеслига, Примера Дивисион и Серия А), а 4% спад в английската Висша лига до голяма степен се дължат на изпадането на Нюкасъл Юнайтед от лигата.